Sign in to follow this  
gibonu

Despre camping

Recommended Posts

Hai noroc la toata lumea.


Precizare: acest topic se refera strict la ideea de camping si se adreseaza celor care au disponibilitatea necesara pentru a dormi in cort.
In niciun caz acest topic nu este o discutie in contradictoriu camping vs cazare la pensiune / hotel.

De asemnea, despre echipamentul de camping exista topicuri dedicate, astfel incat nu vom discuta aici acest apect.


Ideea acestui topic vine de la niste reactii pe care le-am primit [real, nu aici pe forum] de genul "mergi ca tiganu' cu cortul" sau "daca stau in camping, la doua-trei zile trebuie sa stau la hotel ca sa pot face un dus".


Camping = spatiu special amenajat unde se poate pune cortul, contra unei taxe. Camparea in afara campingului, uneori numita wild-camping, nu face obiectul acesteui topic.


De asemenea, precizez ca nu sunt expert in camping si ca experienta mea in domeniu este oarecum limitata la doua ture in care am ales campingul in Europa civilizata, respectiv in Franta [Normandia] si Germania [Bavaria si Sttutgart].


Asadar, pe langa locul de cort campingurile [din Europa civilizata] sunt dotate cu cel putin un grup sanitar [unele au mai multe] dotat cu toalete, dusuri, chiuvete separate pentru spalat haine si vase, masini de spalat rufe sau uscatoare de par.
Inutil sa spun ca totul este curat / dezinfectat / ingrijit.


Avantajele pe care le ofera campingul [luna iunie, in full sezon nu stiu].


1. Flexibilitate.
In Europa civilizata exista foarte multe campinguri, chiar si in zone considerate ca fiind ne-turistice. Campingurile sunt marcate pe Google Maps si pe diverse aplicatii mobile [n-am folosit aplicatii mobile, Google Maps de pe telefon a fost suficient].
Astfel, pe de o parte, la planificare turei se poate elimina stresul legat de rezervarea cazarii inainte de plecare. De multe ori m-am lovit de problema asta si de probleme de genul prea aproape / departe fata de traseul propus pentru ziua respectiva, prea ieftin / scump, prea urat / frumos, etc.
Pe de alta parte, scapand de cazarea rezervata [si uneori platita] in prealabil, in caz de vreme rea, oboseala, defectiune la bicicleta, pierdut timpul pe drum, etc pur si simplu se poate identifica cel mai apropiat camping si cazare este rezolvata. 


2. Pretul
Din scurta experienta pe care am avut-o pana acum, pretul unei nopti de cazare [un om + un cort] este undeva intre 10 si 15 Euro / noapte. La banii astia, comparatia cu pretul cazarii la pensiunea / hotelul nu mai are rost. Cu 15 Euro / noapte nu cred ca mai exista locuri nici la hosteluri in dormitor de 20 de persoane.
Uneori, pentru inca o persoana se mai adauga cativa euro, tariful fiind compus din pretul per cort si per persoana.


Tot legat de pret, odata facuta optiunea pentru camping aproape sigur va exista o butelie, un arzator si o oala, astfel incat cina din seara respectiva se rezolva cu cativa euro. La fel, compratia cu pretul de la carciuma nu are rost. Pana acum n-am folosit niciodata restaurantele care exista in unele campinguri [nu in toate].


De asemenea, trebuie precizat faptul ca un echipament de camping decent [cort, saltea, sac de dormit, arzator, oala] costa cateva sute de euro. Insa se amortizeaza relativ repede comparativ cu pretul platit la pensiune / hotel / carciuma.


3. Interactiunea umana
Pana acum am observat ca cei care aleg campingul sunt oameni deschisi si comunicativi, bucurosi sa stea de vorba cu necunoscuti. Asadar, pe langa o conversatie placuta, exista posibilitatea de a afla unele amanunte interesante despre zona respectiva, amanunte care nu apar tot timpul in ghidurile turistice.
Nu spun ca la hotel / pensiune nu exista oameni deschisi si comunicativi, insa uneori este cam greu sa stai de vorba cu cel din camera alaturata.


Referitor la siguranta, pana acum nu s-a pus problema de furat ceva. Am avut cazuri in care am lasat cortul si echipamentul toata ziua in camping si nu mi-a disparut nimic.


Nu in ultimul rand, ii rog pe colegii de forum amatori de camping sa completeze acest topic, bineinteles in masura in care exista disponibilitatea necesara pentru asta.


In final, reiterez precizare de la inceput, repectiv ca acest topic topic nu este o discutie in contradictoriu camping vs cazare la pensiune / hotel.


Multumesc.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this