Sign in to follow this  
cobadin33

Inlocuire schimbatoare cadru cu ergopowere

Recommended Posts

Buna ziua! Detin o cursiera Giant Peloton Superlite, veche de vreo 30 de ani. Are doua foi, 52/42 si 7 pinioane. Linie completa Shimano 105, cadru impecabil si functionare ireprosabila. Singurul meu "of" e dat de faptul ca de prea multe ori mi-as fi dorit sa am  schimbatoarele integrate in manetele de frana, cum se intampla la mai toate cursierele contemporane. Intrebarea mea, pt cei care se pricep, este urmatoarea: pot modifica cursiera mea in asa fel incat sa-i montez ergopowere si in felul asta sa renunt la schimbatoarele originale de pe cadru? Afara de manetele integrate si abilitati tehnice, de ce alte piese mai e nevoie? Multumesc celui care ma va lamuri!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca gasesti pe undeva o pereche de manete STI pe 8 viteze (dual-control) de la Shimano, second-hand, ca noi nu se mai fabrica in afara de Claris, in principiu nu ai nevoie de nimic altceva in afara de manete, cabluri, camasi, si o pereche de opritoare de genul asta, care se monteaza pe cadru, in locul actualelor manete de schimbator. Desi vei avea un click ramas neutilizat, ele sunt perfect compatibile cu transmisiile cu 7 pinioane de la Shimano (atat schimbatoare, cat si pininoane).

 

Altfel, daca vrei sa montezi manete noi, orice groupset nou Shimano de la Tiagra (inclusiv) in sus are alt raport de tragere a cablului, ceea ce il face incompatibil cu schimbatoarele vechi pe care le ai, iar cu cele 7 pinioane cu atat mai mult. Ai avea varianta Claris cu 8 viteze, respectiv Sora cu 9 viteze, care sunt in mod normal compatibile cu schimbatoarele tale actuale. Daca iei Claris pe 8 (generatia R2000), ramane valabil ce am scris mai sus. Daca iei Sora pe 9, va trebui sa cumperi o caseta de 9 pinioane si, presupunand ca roata actuala are caseta cu filet, sau cu un standard vechi oricum, va trebui sa cumperi si alta roata spate (sau alt butuc, pe care sa il respitezi pe janta actuala).

 

Daca vrei sa pastrezi "continuitatea" groupsetului actual, poti gasi pe eBay sau alte site-uri/magazine online similare niste manete Shimano 105 dual-control din prima generatie, alea erau pe 8 viteze daca retin bine. Daca nu, o pereche de manete Claris noi ar trebui sa-si faca treaba.

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

majikstone: apreciez f mult răspunsul tău! Am tastat în google ceea ce mi-ai recomandat, adică "shimano sti 2x7" și mi s-au deschis alte perspective :) mulțumesc pt solicitudine. Bafta sa ai! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Singurele manete STI 2x7 care s-au fabricat vreodata sunt o generatie de Shimano Tourney, pe care sincer nu ti le recomand sub nici o forma. In primul rand, nu au functionalitatea unor manete STI moderne (in loc de al doilea levier au un buton amplasat pe interior, dar intr-un mod mult mai nefericit decat cel patentat de Campagnolo), iar in al doilea rand materialele folosite si precizia functionarii lor sunt sub orice critica. Am un prieten care a avut asemenea manete si le ura cu pasiune. Sfatul meu e sa iei o pereche de manete 2x8, noi sau second-hand, vor functiona bine mersi cu transmisia actuala. Plus cabluri si camasi noi, de buna calitate, in cazul in care le iei second-hand, respectiv opritoarele ca cele de mai sus. Bafta si tie!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this