gibonu

Si eu am trait in comunism

Recommended Posts

Hai noroc la toata lumea si La Multi Ani.


Consideratii preliminare.


Ideea titlului acestui topic nu imi apartine, ci este preluata din cartea "Si eu am trait in comunism", editor Ioana Parvulescu, publicata la Editura Humanitas in anul 2015.

 

image.png.643ef16d06b0fd7195d48d9a4880bfd3.png


Concret, ideea cartii de mai sus este urmatoarea:
"Viata de zi cu zi in comunism, reconstituita de 95 de autori: scriitori, medici, actori, profesori, ingineri, muncitori, etc. Peste 360 de mici povestiri al caror fir rosu este absurdul, iar aici culoarea firului e chiar justificata. Fapte diverse de acasa, de la serviciu, din vacante, de la scoala si facultate, de la munca patriotica, din calatorii. Probleme administrative, dragoste si tot ce mai tine de viata insasi.


Carte nu contine ideologie si nu porneste de la premise politice. Daca din ea rezulta o concluzie politica sau o voluptate esteica, aceasta e problema intima a cititorului.


Te face sa plangi , sa razi, sa gandesti. Intareste memoria si se recomanda in special uitucilor"
Extras de pe coperta nr. 4 a cartii.
Mai multe detalii: http://www.humanitas.ro/humanitas/și-eu-am-trăit-în-comunism


In alta ordine de idei, pe de o parte, sunt cel putin doua topicuri aici pe forum in care s-a vorbit, oarecum offtopic, despre viata cotidiana in comunism iar, pe de alta parte, avem norocul de a avea colegi de forum mai in varsta, care au trait in comunism ca adulti, fiind studenti sau deja angajati. Din punctul meu de vedere, povestile acestor oameni ar fi foarte utile pentru ca noi, cei mai tineri, sa ne putem face o idee despre ce a insemnat viata cotidiana in comunism, si mai ales absurdul [ca sa nu spun idiotenia] regimului care o genera.


Asadar, ideea acestui topic este de a expune aici aspecte ale vietii cotidiene din comunism. Sunt binevenite toate povestile, indiferent ca este vorba despre scoala, universitate, locul de munca, vacanta, practica in productie sau la muncile agricole, stagiul militar, posibilitatile de distractie existente atunci, modalitatile de procurare a hranei zilnice, lipsurile care dominau viata cotidiana, etc. Si nu in utlimul rand, daca exista atunci vreo speranta ca ar putea exista un moment in care comunismul sa dispara.


Acest topic nu are niciun fel de caracter politic si in niciun caz nu se doreste a fi o comparatie intre viata in societatea comunista de atunci si cea in societatea contemporana de azi. Din acest motiv, rugamintea mea este de a ne limita strict la aspectele vietii cotidiene si de a nu devia discutia spre teme cu caractet politic.


Nu in ultimul rand, sper ca acest topic ii va ajuta pe cei mai tineri, mai ales cei nascuti dupa anul 1990, sa inteleaga unele aspecte ale vietii de atunci. De exemplu, aici pe forum, in alt topic, un coleg mai tanar a intrebat ce insemna repartitia [in productie sau in cercetare] dupa terminarea facultatii. 


=======================================================================================================


Incep eu, cu o poveste din care rezulta absurdul existent in comunism.


Era la inceputul verii anului 1989 iar eu eram la finalul clasei a V-a. Urma sa se organizeze, pe stadionul 23 August [actuala Arena Nationala] un spectacol grandios, model Coreea de Nord, in care mii de oameni, printre care si elevi de la multe scoli din Bucuresti, executau diverse coregrafii din care rezultau mesaje de multumire si preamarire dedicate lui Ceusescu si regimului sau.


Eram repartizat in partea superioara a literei E de la Epoca [de aur]. Adica cateva sute de copii trebuia sa intram pe stadion, sa ne asezam fiecare intr-o pozitie bine stabilita, astfel incat in final sa rezulte sintagma Epoca de aur, vizibila de la o oarecare distanta. Prima data trebuia sa stam ghemuiti, apoi trebuia sa ne ridicam sa sa fluturam niste esarfe.


Inainte oricarui astfel de spectacol, se exersa intens cu aproximativ doua saptamani inainte, iar exercitiile se faceau pe un stadion de fotbal adiacent stadionului 23 August. Vad pe Google Maps ca acel stadion pe care exersam exista si azi, sub numele Stadionul Viitorul.
Inutil sa spun ca in acele doua saptamani nu faceam cursuri, deoarece dimineata la ora 8 trebuie sa ne prezentam la scoala iar de acolo, cu cateva autobuze, mergeam la stadion, unde exersam pana dupa amiaza, dupa care, cu aceleasi autobuze ne intorceam la scoala, de unde plecam acasa. 


Scoala mea era situata la maxim 15 minute de mers pe jos de stadion, insa mergeam cu autobuzul, ca de altfel toate scolile din Bucuresti. Insa, chiar langa stadion, era [este si azi] scoala nr. 4, care bineinteles ca participa la spectacol.


Situatia absurda era ca si cei de la scoala nr. 4 erau adusi cu autobuzul la stadion, desi scoala lor era [este si azi] gard in gard cu stadionul, despartite doar de o strada ingusta, numita azi Sergent Serbanica Vasile. Insa si ei plecau cu autobuzul din fata scolii pana la stadion, adica ocoleau o buna parte din cartier [bd. Socului, actual Chisinau si bd. Muncii, actual Basarabia] pentru a ajunge, practic, in spatele propriei scoli.

 

Iar acele autobuze [ale ITB - Intreprinderea de Transport Bucuresti] stateau garate toata ziua pe aleea circulara [exista si azi] din jurul stadionului 23 August. Adica erau peste 100 de autobuze care stateau aproape toata ziua degeaba, asta in timp ce transportul public din oras era un cosmar, datorita in primul rand numarului scazut de mijloce de transport existente pe traseu.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut inițiativa acestui topic.

 

Am să încep și eu cu o amintire din copilărie.

 

Stăteam la aceeași coadă cu mama dar mai în urmă cu 2/3 persoane și eram atent la ce îi cerea vânzătorului ca atunci când venea rândul meu să îi cer și eu același lucru.

 

Numai bine!

Adrian

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aveam 13-14 ani. Imi aduc aminte, era inainte de Craciun, am stat la coada la carne aproape 3 ore am apucat niste fleica mai mult grasime.

Eram bucuros ca apucasem si eu ceva. In aglomeratia din magazin m-am ales cu pantaloni de trening rupti de la sold pana jos.

Dumnezeu sa nu il ierte pe Ceausescu.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aveam 8-9 ani si i-am zis mamei ca nu imi place de Ceausescu pentru ca nu da mai multe desene la TV. Mama s-a uitat speriata pe geam (etaj 1), l-a inchis si mi-a zis in soapta sa nu mai zic niciodata asa ceva ca sunt oameni care ne asculta si o sa ne pedepseasca.

 

3 ani mai tarziu am fost cu tata in piata cand a zburat raposatul.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar ești sigur că dorești să începem să povestim ? Nu cred că se poate fără înjurături și alte vorbe grele, propun închiderea topicului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ciomby

Da, chiar sunt sigur ca doresc sa incepem sa povestim. Am expus in partea introductiva a primei postari sibiectul acestui topic.

Cat despre "înjurături și alte vorbe grele" acestea nu sunt permise in niciun topic aici pe forum.

Sugestie: in cazul in care consideri ca nu te poti abtine de la "înjurături și alte vorbe grele" la inceputul fiecarui topic, in dreapta, gasesti un buton rosu pe care scrie "Ignora acesta discutie".

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sincer mi-e greu să povestesc despre acele vremuri, dar se pot viziona documentare cu viața reală în Korea de Nord și Cuba, recent, în 2019 așa cum trăiam noi înaite de 1989. 

În Cuba mai sunt încă cartele alimentare , nu au Internet, dacă vorbești urât sau critici în public conducerea de partid, pe Che Guevara  sau Stalin sau faci pușcărie !

Curios, în Rusia poți zice orice de Stalin și nu pățești nimic !

Mai putem povesti despre prieteni  împușcați când treceau Dunărea spre sârbi, despre rude arestate noaptea de securitate (unchi, socru), colegă de serviciu care a fost lăsată să moară la spital  pentru că și-a provocat avort.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ciomby

Asta cred si eu. Coreea de Nord este proiectia perfecta a ceea ce s-ar fi intamplat in RO daca nu ar fi fost evenimentele din decembrie 1989. Exact spre societatea nord coreeana de azi ne indreptam, dominata de cultul personalitatii pentru un dictator nebun.
Nu sunt un cunoscator al Cubei, insa parca acolo situatia incepe sa se relaxeze [turisti staini, normalizarea relatiilor cu Statele Unite, etc]. Bineinteles, mai au multe de facut, insa nu par chiar Coreea de Nord.


Referitor la "prieteni  împușcați când treceau Dunărea spre sârbi, despre rude arestate noaptea de securitate (unchi, socru), colegă de serviciu care a fost lăsată să moară la spital  pentru că și-a provocat avort", da, astea sunt povesti reale din comunism care merita expuse si implicit cunoscute. Personal nu am nicio astfel de relatare directa, la prima mana, dar am citit in mai multe carti situatii similare cu toate cele enumerate de tine mai sus. Voi reveni cu povestea unui roman fugit din ''raiul comunist'' dar nu prin Iugoslavia.

 

Avand in vedere intervenita ta pe acest topic, pe care o salut, mai adaug cateva argumente pentru care am deschis acest topic. Si pe care am ezitat sa le expus in prima postare de pe acest topic.


Ma stiu cu un tip. Are vreo 45 de ani, este directorul adjunct al unei importante institutii cultulare din Bucuresti si are un fiu in jurul varstei de 16 ani. Omul a incercat sa-i povesteasca fiului sau ce a insemnat comunismul in RO, insa fiul nu a fost intersat deloc de o astfel de discutie iar tatal nu a insistat.
Pana intr-o zi, cand fiul s-a intors acasa pur si simplu vrajit de idealuri comuniste de genul "Ceausescu a fost un erou national, in comunism toata lumea avea de lucru, Romania era o putere economica pe plan mondial, etc"
Tatal, de-a dreptul socat, si-a intrebat fiul "bah tampitule, tu stii ce a insemnat comunismul in Romania". Iar raspunsul fiului a fost ceva de genul "ati stat si voi cateva seri pe intuneric si fara apa calda si acum blamati cel mai bun regim pe care l-a avut vreodata tara asta".


La asta, adaug niste cunostine [in niciun caz prieteni] de varsta mea [40+] care regreta comunismul, ignora complet realitatea si ma lovesc cu teorii ale conspiratie de genul "unicul subiect al discutiilor Bush - Gorbaciov de la Malta a fost distrugerea lui Ceausescu" sau "Aro a fost distrus de catre francezi care sa faca loc pe piata Duster-ului".


Repet, ceea ce am spus mai sus se intampla acum, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Nu stiu cum asemenea ideii sunt percepute de altii, dar personal ma simt lovit de tren.

 • Upvote 3
 • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, am dat un punct pentru filmul despre canalul Dunăre-Marea Neagră.

Share this post


Link to post
Share on other sites
în urmă cu 23 ore, ciomby said:

In Cuba mai sunt încă cartele alimentare , nu au Internet, dacă vorbești urât sau critici în public conducerea de partid, pe Che Guevara  sau Stalin sau faci pușcărie!

 

Am vizitat Cuba acum 2 ani si iti pot spune ca te inseli.

Da, au cartele alimentare si functioneaza in sensul ca ai dreptul la 2l de ulei pe luna, iar un litru costa, sa zicem, 10 bani. Dupa ce iti iei "ratia", litrul de ulei te va costa 4.69lei(nu stiu cat costa exact, am oferit niste cifre) si poti cumpara nelimitat. Iar asta se aplica la toate alimentele de baza. Intr-adevar, alimentarele si aprozarele, chioscurile erau foarte saracacioase in oferta, dar puteai cumpara cu usurinta strictul necesar. Nu stiu daca iti si perimiti sa cumperi foarte mult in plus, un cubanez castiga cam 100-130 de dolari salariu lunar.

Internet exista si ia amploare, sunt mici parcuri cu WiFi si toata lumea e cu ochii in telefon. Multi au luat deja legatura cu rudele din SUA, dar mai nimeni nu voia sa plece. Nu mi-au parut sa traiasca intr-o teroare continua cum se intampla la noi.

Familia Castro era la sfarsitul guvernarii cand am fost eu, ba chiar am prins aniversarea a 1 an de la "disparitia fizica" a fostului lor mare lider. Nimeni nu mi-a zis ca Fidel era perfect, dar toti au afirmat ca sunt mai multe plusuri decat minusuri in ceea ce a facut el pt poporul cubanez.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este bine că s-a vizitat Cuba, în câteva zile de ședere acolo nu poate forma o imagine reală, da, litrul de ulei este pe cartelă cam 10 bani, la „liber” costă 2PUC (2 euro) !

Eu am încheiat discuția asta, propovăduirea comunismului astăzi mi se pare bizară !

 • Confused 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, ciomby said:

Este bine că s-a vizitat Cuba, în câteva zile de ședere acolo nu poate forma o imagine reală, da, litrul de ulei este pe cartelă cam 10 bani, la „liber” costă 2PUC (2 euro) !

Eu am încheiat discuția asta, propovăduirea comunismului astăzi mi se pare bizară !

Nu am propovaduit, doar ca mi se pare corect sa expun ce am vazut si ce am vorbit cu oamenii de acolo. In Cuba mancarea pe cartela e un fel de subventie, iar la noi cand se termina ratia aia era.

 

Legat de comunismul de la noi, am prins doar ultimii ani, ca-s nascut in 83.

Locuiam in gara Branesti in anii aia, iar cumparaturile le faceam la Bucuresti, la piata si gara Obor, mai exact. Mama s-a inscris in partid doar ca sa falfaie carnetul de membru in fata vanzatoarei de la alimentara de vis a vis de gara, ca altfel nu primeam nimic fiindca nu aveam buletin de Bucuresti.

Tin minte ca o intrebam tot timpul pe mama cand mai au intalnire de partid, ca sa imi aduca si mie cascaval. Pe urma am realizat ca ea, de fapt, il fura pt mine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 03.01.2020 at 4:01, ciomby said:

Eu am încheiat discuția asta

 

Pai tu vad ca una spui si alta faci. De vreo 5 postari incoace te tot lauzi ca nu mai esti interesat de subiect dar tot te vedem activ.

Nu e rau sa te implici in conversatie, dar fii consecvent.

 • Like 1
 • Haha 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

1984. Am fost anuntat de IDMS (Intreprinderea de Distribuire a Materialelor Sportive) ca pot ridica Dacia inainte cu un an (adica dupa 4 ani de la depunerea banilor) daca ma duc la Timisoara.  Cu conditia sa ma descurc cu benzina, pt. ca in rezervor mi se puneau doar 10 litri.

Am luat doua canistre pline (din cota acumulata anterior), ambalate in folie de polietilena, parfumate cu deodorant si bagate in doua valize, ca sa le pot duce cu trenul.

 

La Timisoara am constatat ca eram 10 clienti pentru 4 masini.

Din care doua erau vopsite bicolor (negru+galben), refuzate la export (Columbia, parca).

A treia, la pornire, a inceput sa stropeasca cu ulei sub motor.

A patra (culoare alb 40/crem) avea o mica adancitura in usa din spate stanga.

Pentru ca ceilalti nu s-au aratat interesati de ultima si pentru ca defectul era minor, am luat-o eu.

 

Am plecat spre  casa prin Herculane, pentru destindere, unde am si dormit.

A doua zi, cand am ajuns in Craiova, a inceput sa-mi fiarba lichidul de racire (termostat blocat).

Am remorcat-o pana la un service, unde mi-au schimbat termostatul.

Pana la urma, am ajuns acasa, in Bucuresti, spre bucuria copiilor.

 

Inaintea Daciei am avut, intre 1971 si 1983, un VW 1200 (broscuta), adusa de tata din Germania.

Era fabricata in 1961 si nu am avut probleme cu ea.

Am sa relatez, pentru curiosi, si problemele pe care le-am avut cu Dacia 1310.

 • Upvote 3
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probleme cu Dacia 1310 (fata de 1300, Dacia 1310 avea 4 faruri rotunde si stopuri mai mari):

 

1. Radiator cu pori, pe care i-am astupat cu o pulbere metalica speciala, turnata direct in radiator. Pana la urma, am fost nevoit sa-l dau jos si sa corectez lipiturile celulelor (la intrarea in colectoarele verticale).

 

2. Defectiuni (cam de doua ori pe an) la platine si capacul distribuitorului. Am completat setul de piese de schimb din portbagaj cu un set de platine, un capac de Delco si o lulea.

 

3. Blocarea pistonaselor de la etriere (pistonasele erau protejate de praf/apa cu niste garnituri de cauciuc care crapau foarte repede.

Mi s-a intamplat sa raman cu franele blocate de cateva ori, pe drum.

 

4. Rugina la sistemul de evacuare gaze arse. Schimbam toba de esapament cam la 2 ani.

 

5. Pivoti de calitate mizerabila, care cedau la cateva mii de km. Si daca aveai joc, nu treceai ITP-ul.

 

6. Bucsele de la bascule aveau un cauciuc slab, care ceda repede. Pentru punctele 5, 6 imi procurasem un set de scule specializate, ca sa pot inlocui piesele uzate.

 

7. Axele planetare au necesitat reconditionare dupa 60.000km.

 

8. Protectia elementelor de caroserie la rugina, inexistenta. Capota, aripi, podea - au necesitat vopsire in anumite zone cu o vopsea groasa, cu mici buacati de cauciuc incluse (Teroson). In lonjeroane si in praguri am injectat cateva sute de grame de ulei (cu scurgerile astupate). 

 

9. Bordul, desi protejat de soare, a crapat rapid, in cateva locuri.

 

10. Maneta schimbatorului de viteze s-a rupt dupa doar 2 ani.

 

11. Rulmentul de presiune (la ambreiaj) a cedat pe la 30.000km.

 

12. La 100.000 km am fost nevoit sa fac RK-ul motorului.

 

13. Rezervorul de benzina s-a gaurit (rugina) dupa cativa ani.

 

Cam atat, deocamdata.

 • Upvote 5
 • Like 1
 • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Radu 5

Multumesc pentru postare. Si mai ales pentru comparatia Dacia 1310 fabricata in RSR in anul 1984 cu VW 1200 fabricat in RGF in 1961.

 

@Studio54

Cred ca @ciomby s-a referit la discutia despre Cuba, nu la topicul in sine. Sau cel putin eu asta am inteles.

Share this post


Link to post
Share on other sites
în urmă cu 12 ore, gibonu said:

@Radu 5

Multumesc pentru postare. Si mai ales pentru comparatia Dacia 1310 fabricata in RSR in anul 1984 cu VW 1200 fabricat in RGF in 1961.

 

@Studio54

Cred ca @ciomby s-a referit la discutia despre Cuba, nu la topicul in sine. Sau cel putin eu asta am inteles.

 

Cu placere!

Cred ca e bine sa nu uitam prin ce am trecut.

Vorba unui fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din anii aceia, sluga devotata a sistemului: "Sa nu uiti, Darie! Nimic sa nu uiti!".:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe youtube gasiti un serial intreg cu marturii ale celor care au trait inainte de `89: "Adevaruri despre trecut".

Un exemplu:

 

 • Upvote 2
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Radu 5

Intr-adevar, foarte buna seria de documentare pentru cine vrea sa inteleaga realitatea din RSR, din aproape toate domeniile.

Am pus ei eu pe topicul dedicat Canalului Dunare - Marea Negra doua documentare din acesta serie.

Daca nu ma insel, TVR contina sa le produca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Fane Deraior said:

Va recomand si eu urmatoarele lecturi: https://carturesti.ro/carte/explorari-in-comunismul-romanesc-vol-1-90728 (Eu am apucat sa citesc doar volumul 1 si am vazut ca sunt vreo 3).

 

si asta: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/1486

 

Ramane de vazut dac a se mai gasesc pe undeva de cumparat

.. se gasesc dar doar pe sub mina... :P

 

Nascut in 1980.. cozi la butelii de cite 3-400 oameni pt probabil jumatate de masina. Batut tot orasul (50.000 locuitori) la picioar pentru cautat piine. Imi aduc aminte ca noi copii adunam sticle si le duceam la alimentara, primeam un credit si cumparam doar apa Aurora. In mod normal gaseam doar Aurora, niste borcane cu zarzavat si crevetii aia vietnamezi.. nimic altceva.

A reusit tata sa faca o manevra sa cumpere o combina frigorifica.. a fost adus cu camionul aprox. 600km.

 

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Îmi amintesc că număram mașinile care treceau în ambele sensuri pe blv. Mihai Bravu după culori.

După un timp reușeam să le număr doar pe cele de pe un singur sens.

Mai târziu nu mai reușeam să le număr pentru că erau din ce în ce mai multe.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 14.01.2020 at 23:04, JDM said:

.. se gasesc dar doar pe sub mina... :P

 

Sau, obligatoriu, la pachet cu alte carti.

In comunism, de multe ori la librarie existau astfel de pachete impuse. Adica pentru a cumpara o carte de literatura obligatoriu trebuia sa cumperi si o carte "scrisa" de Elena / Nicolae Ceusescu, care bineinteles ca nu interesa pe nimeni.

 

On 14.01.2020 at 23:04, JDM said:

In mod normal gaseam doar Aurora, niste borcane cu zarzavat si crevetii aia vietnamezi.. nimic altceva.

 

Aici se impune o precizare referitor la crevetii vietnamezi, ca sa nu-i confunde cineva cu crevetii de azi din categoria (de multe ori delicatese) fructelor de mare.

Acei creveti vietmanezi erau sub o forma asemanatoare jetoanelor de plastic si erau ambalati in niste cutii de carton. Se prajeau in ulei (bineinteles rationalizat) si ajungeau la o forma oarecum asemanatoare cipsurilor de cartofi de azi, dar o putin mai grosi. Inutil sa precizez ca aveau un gust oribil.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.