Recommended Posts

Salutare, 

 

Incepand cu 21 Septembrie 2019 am revenit mai serios la celalalt hobby al meu, pe langa ciclism, si anume plimbarile mai mult sau mai putin dificile pe traseele frumosilor nostri munti.

In cele ce urmeaza voi aborda un mod diferit de a povesti turele facute in aceste 12+ luni - ma voi rezuma la a prezenta pe scurt traseul pe care l-am parcurs urmand apoi un relive, in miscare din acea zi. 

Link-ul la traseul efectiv parcurs se va gasi in descrierea de pe youtube a video-ului, astfel ca oricine(cu cont de Strava) va putea sa il studieze/salveze. 

Daca sunt intrebari sau curiozitati, va stau la dispozitie. 

Sper sa va aduca niscaiva placere acest post si sa va ajute(motiveze) sa mai schimbati pantofii de bicicleala pe ghetele de munte :-P

 

Deja am consumat cam multe caractere, asa ca propun sa purcedem, in pasi de dans, pe poteci de munte. 

 

Tura 1 - Batrana de Paltinis

Ca sa nu ne ia de cap din prima, incepem usor cu o plimbare de weekend - urcare pana la Paltinis cu masina, apoi o vizita pana in Saua Batrana, cu trecere prin Poiana Gaujoara

Urcarea se face pe curba de nivel pe sub pietrele de pe deal urmand sa ne intoarcem din sa pe traseul mai direct si mai abrupt. 

 

Poza zilei - ganditorul de pe piatra

gbMj7ne.png

 

Si relive-ul frumoasei zile de Septembrie in muntii Cindrel

 

Pentru mai multe poze de pe traseu - personajele sunt fictive si imaginea lor a fost schimbata pentru a le pastra intimitatea :-D

 • Upvote 3
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 2: Cisnadie - Vf. Magura(1304m)  - Cisnadie

 

O plimbare de sambata, 21 Septembrie 2019, cu aproape 1000m diferenta pozitiva de nivel. Toamna ne incanta cu superba ei paleta de culori. 

Parcurgem traseul prin paduri de foioase si conifere(ceva mai sus).  Ajungem la punctul maxim al zilei - Vf. Magura 1304m

Folosim alt traseu de coborare de pe varf fata de cel pe care am urcat. Avem parte de un drum foarte abrupt cu santuri mari sapate de ape si, mai ales, de "prietenii" cu motoare enduro. (intre timp, colegii de la Salvamont au facut o actiune de refacere a marcajelor, prin Aprilie 2020, traseul CR folosit de noi a fost recalculat pe zone mai frumoase si mai sigure)

 

Poza zilei - admiram Vf. Cindrel in departare, peste Valea Sadului

4TZwbHn.png

 

Si ii dam si cu relive

 

Mai multe poze

 

Tura 3: Racos: Castelul Bethlen. ✔️ Vulcanul stins. ✔️ Lacul de smarald. ✔️ Coloanele de bazalt

 

Dupa ziua de ieri, cu urcare pe Varful Magura(Cisnadiei), continuam lejer, cu o plimbare de duminica. Nu e chiar traseu de munte, dar merita mentionat si ne folosim de aceasta plimbare pentru a continua incalzirea pentru zilele grele ce vor urma. 

 

Ne invartim pe langa Racos si vizitam superbele obiective din zona:

-  Castelul Bethlen

-  Vulcanul Racos

-  minunatul Lac de Smarald

- Coloanele de bazalt

 

Poza zilei

uVLrdW3.png

 

 

Niscaiva poze prin album

 

va urma

 • Upvote 1
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 4: Paltinis - Vf. Cindrel - Refugiul Canaia - Paltinis

 

Pornim din Paltinis, de la 1440m, urcam spre Saua Batrana(1863m) prin Poiana Gaujoara. De aici mai departe, peste Vf. Rozdesti(1951m) prin Saua Serbanel si Saua Niculesti pana pe Vf. Cindrel(2243m), cel mai inalt varf din Muntii Cindrel.

Dupa vizita pe varf, luam masa deasupra superbului lac Iezerul Mare si coboram la Refugiul Canaia, unde o sa si ramanem peste noapte. 

Doru, cel care tine in viata acest refugiu, e un om de nota 10. Am stabilit cu cateva zile inainte rezervarea in una din cele doua camere(cu 6 paturi suspendate 2x3). De asemenea ne-am ales de-ale gurii din lista pusa la dispozitie.  Mancare excelenta, cald in camera si oameni cumsecade cu care stam la povesti pana intram la somn,

 

Poza zilei

iCLZ5cS.png

 

Traseul, in miscare

 

Ne trezim dis de dimineata si savuram  rasaritul de soare, dupa care ne delectam cu faimoasa Omleta Suru, gatita de Doru de aceasta data.

Dupa omleta, ne pornim spre Paltinis, urmand curba de nivel pe sub Saua Niculesti pentru inceput si apoi acelasi traseu din ziua precedenta.

 

KrTxbua.png

 

d0hsqUY.png

 

 

Ceva mai multe poze din aceste 2 zile

 • Upvote 1
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 5 - Rășinari-Vf. Plaiului-Șaua Apa Cumpănită-Valea Caselor- Rășinari

 

"Fugarim" culorile toamnei cu  o tura lejera de duminica. Pornim pieptis(ce de onomatopee erau pe dealul ala, dis de dimineata), pe un spargator de plamani, din Rasinari si ne indreptam spre Saua Apa Cumpanita.

 

X84n0nd.png

 

După urcarea abruptă urmeză o poţiune mai uşoară, plată trecând printr-o pădure tânără de foioase. După circa o jumătate de oră ajungem pe Dealul Fraga cu o privelişte frumoasă spre Munţii Făgăraş. Acoperită cu păşuni şi fâneţe pe care se află câteva case de vară izolate. Traseul continuă să urce trecând pe lângă mai multe sălaşe. După aproximativ o oră trecem pe sub Vf. Plaiului (1197m). De aici traseul devine mai uşor, poteca urmând culmea acoperită de păşuni şi fâneţe. După scurt timp ne intersectăm cu drumul de căruţă cu marcajul bandă albastră ce urcă tot din Răşinari pe Valea Caselor. Continuăm traseul pe drumul de căruţă lăsând la est Dealul Bârnelor. În scurt timp ajungem în traseul de creastă principală cu marcaj BR şi de aici, la mică distanţă, la est în Şaua Apa Cumpănită. Numită aşa pentru că separă izvoarele pârâului Sibişel de izvoarele pârâului Stâmba şi de izvoarele Văii Vârjoghii.(sursa: MuntiiNostri)

 

vhGkXzR.jpg

 

SB3FPqo.png

 

La intoarcere, tinem drumul de caruta spre Valea Caselor, de unde ne deplasam pe drumul forestier pana la masina lasata in centrul Rasinariului. 

O vreme superba in aceasta zi de 13 Octombrie, cu dealurile colorate in sute de nuante. Mai ca-ti vine sa stai pe canapea cu telecomanda in mana cand vezi asa "uratenii", NOT. 

 

 

niscaiva poze

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 6: Sadu-Vf.Magura-Sadu

 

Profitand de vremea superba in aceasta duminica de Octombrie, ne delectam cu culorile toamnei pe Varful Magura(1304m). Urcam pe varf pe un traseu mai scurt decat varianta cu plecare din Cisnadie, plecand de pe Valea Sadului. 

Evident, fiind mai scurt dar cu aceeasi diferenta de nivel, traseul este unul mult mai abrupt, fiind aproape o urcare continua si sustinuta pana in saua care ne duce apoi domol spre Vf. Magura. 

 

Padurile de foioase si pasunile prin care ne deplasam spre varf ofera o incredibila paleta de culori, astfel ca nici nu iti dai seama cand ajungi spre zonele inalte ale traseului. 

 

D2BV6Yv.png

 

eSvQLXh.png

 

 

 

poze de pe traseu

 

 • Like 2
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 7: Izvoru Muresului - Vf. Fagul Muresului - Izvoru Muresului 

 

Sarbatorim finalul de an(de-am fi stiut ce an nou ne astepta dupa usa....) la Izvoru Muresului. 

Pe 1 Ianuarie, ma invart ca un leu in cusca si ma tot uit pe geamuri la dealurile din zona. Arunc privirea pe harta si hotarasc sa fac o plimbare pe dealul din fata

Ne urnim vreo 6-7 de la pensiune, dar pierdem curand vreo 3 si, ceva mai sus, inca 2. Astfel ca ramanem doar 2 nebuni care au chef sa se plimbe prin zapada marisoara si destul de afanata. 

Nici vantul nu prea vrea sa ne ajute si ne cam "mangaie" pe la obraji. 

 

Pana la urma ne alegem cu plimbare scurta, de dezmortire, de vreo 6km. Dar superba, prin peisajele pe care ni le ofera de sus Muntii Harghitei si Vf, Fagul Muresului. 

 

FF27JXk.png

 

BQrJyzM.png

 

vddUlAQ.png

 

fYkjWda.png

 

 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 8: Păltiniș - Șaua Batrâna - Oncești - Păltiniș

 

Refuz canpeaua in aceasta zi de sambata si prefer sa masor zapada de la Paltinis. 

Iau autobuzul pana in statiune si apoi pornesc spre Saua Batrana. La inceput o atmosfera inchisa si destul de racoare. Incet incet soarele isi face aparitia si e o adevarata placere sa umbli pe coclauri. Mai ales dupa ce ies din padure. 

Ceva mai sus, in sa si apoi pe drumul de intoarcere, isi face aparitia si ceva vant, dar nu foarte deranjant. 

 

Am ceva de furca cu zapada inghetata, mai ales pe zonele care n-au fost inca strabatute de alti drumeti. Zapada inghetata de deasupra se rupe destul de des si ma trezesc pana la genunchi in zapada afanata.

Muntii acoperiti de zapada sunt incredibili, in orice directie as privi.  Foarte putina lume aventurata prin Cindrel. Pentru cateva minute, vreo 3 insi cu niste snowmobile foarte galagioase imi tulbura linistea gandurilor :-D

Dupa vreo 13km de plimbare ma intorc in statiune si astept plecarea autobuzului de Sibiu. 

 

YrGdSoM.png

 

YoB1OoX.png

 

0shZKJC.png

 

 

cateva poze

 • Upvote 1
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 9: Fundatura Ponorului sau "Palma lui Dumnezeu"

 

Cu un grup ceva mai mare, ne facem plimbarea de Duminica, Februarie 23 in cautarea Fundaturii Ponorului

Aflam 2 termeni noi astazi:

 - ponor: loc natural unde apele intra in pasaje subterane

- izbuc: exact opusul ponorului, locul unde apele subterane izvorasc cu presiune la suprafata

Atat ponorul cat si izbucul pot fi intalnite in special in zonele carstice

 

O zona superba, rupta de realitatea "civilizata" a marilor orase. O zona care iti ofera peisaje ce iti taie respiratia, in special la inceput de vara sau cand ai parte de o iarna grea cu multa zapada si soare cu dinti. 

Nu e de lepadat nici in aceasta zi - fiecare perioada a anului iti poate oferi ceva frumos de privit, daca stii cum "sa vezi"

 

Avem parte de o vreme calduta, cu ceva zapada pe zonele mai inalte si prin fundatura.

 

hwnJlN8.png

 

gZ8utkF.png

 

vP8E14r.png

 

1PWQVQz.png

 

Pe traseul de intoarcere admiram, in departare Retezatul cu haina sa superba de zapada. 

i8WfQeU.png

 

 

niscaiva poze

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 10: Rezervatia Scarita – Belioara

 Poșaga de Sus – Șesul Craiului – Coșul Boului – Poșaga de Sus

 

29-Feb-2020

Continuam cu o superba tura de iarna-primavara, in Masivul Muntele Mare - Circuitul Scarita Belioara

Traseul pornește pe un drum forestier spre stanga, iar după cateva sute de metri urca abrupt pe o pajiste avand în spatele nostru abruptul numit Sesul Craiului.

VrGNYUc.png

 

0cJgnJA.png

 

Urmeaza o portiune tehnica, o urcare destul de abrupta pe stanci, de vreo 200m lungime - cu putina atentie si fara a fi nevoie de tehnici de catarare trecem destul de rapid peste aceasta zona. 

Intam apoi in padure si continuam urcarea pana iesim inntr-o poiana mare, cu superbele case cu acoperis de paie ce predomina in aceasta zona

 

7mhecIj.png

 

DIn poiana continuam urcarea pana in creasta, la aproximativ 1300m. 

 

PwpMmQK.png

 

De aici, mai departe pana ajungem sus In Sesul Craiului, deasupra prapastiilor pe care le admiram de jos. Ni se deschid niste priveslisti incredible, zapada ajuta si ea la crearea unui peisaj de vis. 

UriV9SL.png

 

mBLggoG.png

 

Continuam pe poteca ingusta, in anumte zone poteca este chiar pe marginea prapastiei si necesita mai multa atentie, mai ales cu zapada care scartaie de zor sub talpile noastre. 

Urmeaza o portiune destul de deprimanta, coborare pe poteca prin ceva ce a fost la un moment dat o padure. Pare sa fi ars destul de urat in urma unei furtuni cu ceva vreme in urma. 

 

Dupa coborarea destul de abrupta si solicitanta, iesim intr-o poiana cu aceleasi case cu acoperis de paie.

VS6QZ7K.png

 

De data aceasta casutele sunt strajuite de o grota imensa, denumita Cosul Boului. "Poarta" de intrare in grota ar avea cam 60m inaltime

RwfnQoB.png

 

MFWgqPi.png

 

 

poze, poze si iar poze

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 11: Fosta Cabana Urlea/Valea Sambetei

 

Cand am terminat cu tura precedenta, prin Rezervatia Belioara, nimeni nu avea habar ce ne asteapta. 

Si uite ca a dat starea de urgenta peste noi, am ramas inchisi in prin case si muntele parea tot mai departe. 

O lipsa totala de activitati outdoor, inclusiv plimbarile pe munte. 

 

Dupa starea de urgenta, hotaram sa ne miscam putin pana la tara, pe langa Fagaras. in weekend-ul cu Rusaliile. 

Amicii mei pornesc cu masina, eu aleg sa fac vreo 100km pana acolo, evitand DN1, pe bicicleta

4UZJKne.png

 

Petrecem restul zilei de sambata la relaxare, in aer curat si AFARA din casa. Ne indeletnicim cu "chestii" de la tara

eGYOkSY.png  9iCaSXP.png

 

Zilele de Duminica si Luni le rezervam pentru dezmortire prin muntii de pe langa noi. 

Duminica, ne deplasam de la Manastirea Breaza catre Fosta Cabana Urlea, prin Poiana Coltului.

(Intre timp, cabana nu mai exista asa dezolant cum arata aici. Totul a ars pana la temelie si se vad doar resturi dintr-o asa-zisa cabana.)

 

Avem parte de un traseu predominant prin padure, mai mult sau mai putin defrisata. 

XWaCvva.png

 

I7ZX6VM.png

 

Adunam si cativa hribi si niste floricele

xvP5Vvf.png OpPcfVH.png YaNc1uM.png

 

si ajungem la Fosta Cabana Urlea

zpASjKu.png

 

De aici, intoarcerea se face pe triunghiul albstru, pe valea raului Brescioara. Un traseu foart abrupt la inceput, pe drumuri de TAF dar cu peisaje superbe. Raul ne insoteste pe tot traseul, la inceput fiind nevoiti 

sa il traversam de vreo 6-7 ori. De asemenea si ploaia a hotarat sa ne insoteasca, dar nu e foarte puternica

3x6C3Km.png

 

9ngDgt1.png  dlReQrC.png

 

La final de traseu, povestim cu o salamandra si, ceva mai tarziu, povestim cu niste sticle de vin :-D

bAkTcxR.png

 

 

Luni ne deplasam spre Statiunea Sambata si, de aici, mai departe cu masinile pe forestierul de pe Valea Sambetei. 

Pornim apoi la picior, pe traseul plin de "pantofari" in cautarea Pesterii lui Arsenie, urmand traseul prin padure pana la Cabana Sambata

 

so8oaYM.png

 

A1CEet4.png

 

Vedere asupra cabanei si, in departare, Fereastra mare a Sambetei - pe care o vom aborda cu alta ocazie

YEaXlkP.png

 

Dupa ceva pranz si bere la cabana ne indreptam spre masini. 

Facem o oprire de "alimentare" la pastravarie

aCW9S56.png

 

si ne indreptam spre casele noastre, fericiti ca putem sa ne plimbam din nou pe munte. 

 

 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 12: Magura de vara

 

Continuam periplul pe dealurile din zona Sibiului si urcam, din nou, pe Magura Cisnadiei, pana la 1304m. 

De aceasta data, intr-o superba zi de Duminica, 20 Iunie. Avem parte de culori incredibile, peisaje de vis asupra Muntilor Cindrel, Vaii Sadului si studiem Sibiul de la inaltime. 

Niscaiva hribi si multe flori de toate culorile ne fac ziua si mai frumoasa. 

 

Ca sa ii citez pe amicii pe care i-am convins sa ne insoteasca: "bla, bla, bla Magura. Mare lucru...plimbare de Duminica. N-as fi crezut ca poate fi asa de superb si frumos"

 

4JyJKgv.png

 

ZXpjvBl.png  qu7oZc8.png  t7IONAY.png 

 

iiIYSAW.png

 

Servim o cafea proaspata si aromata, pe varf, in timp ce admiram vaile din jurul nostru

 

7Kw82hK.png

 

ZJ0DHYc.png

 

ZAWkAcG.png

 

7FJiD0A.png

 

si purcedem spre masinile lasate la iesirea din Cisnadie, intrarea pe drumul forestier. 

 

G2o4282.png

 

 

poze

 • Like 3
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 13: Cindrelul de vara

 

La cererea fanilor, repetam tura Paltinis-Cindrel-Canaia-Paltinis. De aceasta data, in grup extins, la ceas de vara si intr-un ritm mai lejer. 

 

Obiectivele majore ale turei, in ordine total aleatorie:

- atingerea Vf, Cindrel 2244m

- Lacul Iezer

- poze, enorm de multe "poze cu maimuta"

- "omleta aia speciala" de la Canaia

- admirarea bujorului de munte

 

Lasam masinile in Paltinis si pornim spre Saua Batrana, prin Poiana Gaujoara. 

O vreme superba, plin de bujor de munte peste tot. 

 

k0dPXjF.jpg

 

bNjnRGi.png

 

D8iHeEe.png

 

Ne deplasam pe creasta. Vreme superba pana cand avem parte de vreo 20 de minute de "dus" destul de serios. Temperatura coboara brusc, pe ;langa ploaie avem si putina gheata. Culmea, ajung sa folosesc manusile de trekking, dupa ce incep sa imi inghete efectiv degetele pe bete. 

Sper sa nu tina prea mult si sa ne strice distractia. 

 

8t2dPUd.png

 

Ploaie se opreste, ne incalzim bine de tot cu o cafea proaspata si aromata

 

kR1JqZD.png  a6nHqPO.png  fPwQ5sJ.png

 

Scapam rapid de hainele de ploaie si continuam urcarea spre Vf. Cindrel. 

Pauzele sunt multe si dese, poze, poze si iar poze. Noi si pitipoancele alea de vor poze de profil :))))

 

KNnF39r.png

 

z6zl5as.png

 

Ajungem pe varf, facem pozele de rigoare si continuam spre Lacul Iezererul Mare(deasupra lui, pentru ca decidem rapid ca nu e timp de coborat pana pe mal)

 

sBWi7Vr.png

 

Cat timp mai facem niste poze de profil facebool :-D, ne incalzim cu niste "vitamine"

 

4luubQt.png

 

2v2VOSs.png

 

Cotinuam plimbarea spre destinatia zilei - Refugiul Canaia

 

tyRvWUK.png

 

Doru ne asteapta, ca de fiecare data, cu bere rece, voie buna si vorbe frumoase. 

Meniul de seara fusese deja stabilit in prealabil. Stam la un pahar de vorba pana cand e gata cina - ciorba de vacuta/legume, iahnie de fasole cu carnati si tocanita de cartofi(de post), asezonate cu castraveti murati si Mister Jack 

 

tvo8LRS.png

 

9lWbkMw.png

 

 

Dormim toti in camera mare(tot de 6 paturi, ca si cea mica, dar cu paturi ceva mai late). Unii dintre noi au ceva probleme cu frigul peste noapte(nu am facut foc in soba) si isi mai trag ceva haine peste ei. 

Ne trezim odata cu soarele ce iese de dupa dealuri

Smrvded.png

 

si ne incalzim cu o cafea proaspata

vHVmKbF.png 4pk426F.png  uvOY3Yq.png

 

Ne jucam de-a fotograful profesionist cu o albinuta

GkOMNI1.png

 

si atingem si urmatorul obiectiv al turei - omleta speciala :)))

EvXQGVK.png

 

Cu burtile pline ne indreptam agale spre Paltinis. Evident, pauze de poze cu maimuta cat mai multe si mai dese :-D

kk0rK7O.png

 

7b34PZu.png

 

Din pacate, avem parte si de momente foarte neplacute pe traseu. E duminica, e plin de necivilizati pe traseu. Pe de o parte avem zeci de oameni care culeg petale de bujor de munte. 

Inevitabil, printre ei, multi care smulg pur si simplu plantele cu tot cu radacina. Nu ma abtin si comentez la ceea ce fac. Unii chiar n-au pic de rusine si continua. 

Pe de alta parte, ne intalnim cu foarte multi idioti cu masini 4x4 care rup potecile si drumurile. Daca n-ai sti unde te afli ai crede ca e un targ de masini de offroad. 

Avem posturi de jandarmi montani, dar acestia lispesc cu desavarsire. 

 

Trecem  cu greu peste aceste dovezi de "civilizatie" si ne continuam drumul spre Paltinis

 

nDoUh3n.png  B5jnSGp.png

 

Ajungem la masini, in Paltinis si, pentru o buna incheiere de weekend acceptam invitatia la un picnic din partea unor amici. 

Pentru mine picnicul a insemnat de fapt sa stau catarat prin copaci si sa ma delectez cu niste cirese incredibil de bune

 

s0NBGQD.png  bvE74SE.png

 

 

Poze cu maimuta

1 hour ago, liviu m. said:

Se pare ca ciupercile acelea au fost bune.

Dap, niste hribi foarte frumosi si fara pic de viermi. I-am calit putin si pus la congeator si au fost dementiali pe pizza, ceva mai tarziu in toamna ;)

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 14: Poiana Neamtului - Cabana Barcaciu - Lacul Avrig - retur

 

Planul pentru astazi e sa urcam, pe Valea Avrigului, spre Varful Ciortea(2419m) trecand pe la Cabana Barcaciu(1550m), Lacul Avrig(2011m). Coborarea urmeaza sa o facem pe sub Vf. Scara, spre Cabana Barcaciu si mai departe la Poiana Neamtului. 

Pornim dis-de-dimineata - 10 minute trecute fix dupa ora 7 suntem deja in traseu. 

Avem parte de o vreme inchisa(prognoza nu prea ne ajuta astazi) cu enorm de multa umiditate. 

Pana la Cabana Barcaciu urcam pe poteca, prin padure cu cateva zone destul de solicitante

lEmLVWO.png

 

wcCjk3M.png

 

Ajunsi la cabana, facem un popas de-o bere(deh, la ora 9.30 merge una fara probleme :))) )

VzIfVud.png

 

Avem parte si de o galceva intre niste catei de pe la cabana, se lasa chiar cu niste sange pentru unul dintre ei. 

69TTu7f.png

 

Dam comanda de niste ciorba, pentru intoarcere si ne vedem de drum pe traseul care duce la Lacul Avrig. 

Intrusul intre catei, Bobita, avea sa ne urmeze pe tot traseul. 

 

De la cabana, traseul coboara destul de mult, pe poteca prin padure. Ajungem pe Valea Avrigului si trecem pe langa o stana

Avem parte de reprize scurte de ploaie marunta si deasa - pune pelerina, scoate pelerina

ssT72tG.png

 

VEn13W5.png

 

4nexnoP.png

 

De aici, urcarea e din ce in ce mai pronuntata. Pe alocuri, cu zone destul de dificile care scot din noi cele mai bune injuraturi stiute. 

Le potolim cu niste floricele superbe :-D

s6CspLs.png  xRYECGs.png HIHnq9G.png

 

oviLHqV.png Zm6PJ6Y.png 4HuUmAc.png

 

zkjCB4R.png egfiaw5.png

 

Admiram superba(si galagioasa) cascada ce ni se arata ochilor pe la jumatatea urcusului abrupt 

PII0AQm.png

 

Cateva injuraturi mai sus, ajungem si la Lacul Avrig. Ceata densa ne inconjoara, prilej de griji dar si de poze artistice

 

icjapQn.png

 

XBXPUjJ.png

 

6LDvLjP.png

 

onQA0r4.png

 

Tragem haine uscate si groase pe noi, dam buzna in mancarea adusa de acasa si facem consiliu de tura - prognoza arata din ce in ce mai rau, cu tunete si fulgere la orizont cat de curand. 

Avand in vedere bucata de traseu ce urma pana la Vf Ciortea dar, mai ales, portiunea deschisa pe care ar fi trebuit sa o parcurgem pe sub Vf. Scara luam decizia grea, dar inteleapta, de a amana urcarea pe Ciortea pentru zile mai frumoase. 

Continuarea traseului initial prezinta riscuri mult prea mari si putine satisfactii in atare conditii meteo. 

 

Coboram pe acelasi traseu abrupt spre Valea Avrigului

Jhh9mei.png

 

qq1Y2eT.png

 

nFJW3IR.png

 

QFTyN5H.png

 

Ajungem la cabana si ne incalzim cu o ciorba calda si o bere rece

lcuH6JN.png

 

PFGoiz6.png

 

si continuam, alaturi de neobositul Bobita spre masinile lasate la Poiana Neamtului

niwufls.jpg

 

Ds3xCsh.png

 

IC6UA2n.png

 

Ajunsi la masini in siguranta, spargem gasca si pornim spre Sibiu. Avem parte de o ploaie torentiala incredibila, cu fulgere dese si ne felicitam ca am luat decizia de a scurta traseul. 

Sibiul ne primeste cu doua curcubee superbe

 

UoQuMGN.png

 

 

Poze la gramada

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 15: Bâlea Lac - Vf.Lăitel(2390m) - Lacul Călțun(2135m) - Vf. Negoiu(2535) - Lacul Călțun(2135m) - Poteca lui Grigore - Saua Pisicii BâleaLac

 

O superba zi de 11 Iulie sta in fata noastra. Obiectivul major al zilei - sa ne bucuram de privelisti superbe pe drumul spre al doilea cel mai inalt varf la Romaniei - Vf. Negoiu cu ai sai 2535m.

Pornim de dimineata din Sibiu, urcam, pe Transfagarasan, pana in apropiere de Balea Lac. 

 

iuy7Z1H.png

 

9 minute fix inainte de ora 8 suntem in traseu deja. E agitatie destul de mare in zona si multa lume pe traseu deja. In fata noastra avem un grup de minim 15 persoane, cu un avans de aprox jumatate de ora. 

Ne asteapta o zi lunga dar superba. Vremea tine cu noi si soarele isi face deja de cap. 

 

Urcam pe CR pana in Curmatura Balei, urmam BA pana in Saua Paltinului si apoi continuam pe traseul de creasta BR ce ne va duce, pana la urma, pana la Negoiu. 

 

z4oqNla.png

 

aruncam o privire si spre Caldarea cu Iarba

l5LbfTx.png

 

Incepem o coborare destul de pronuntata, prin Saua Paltinului

JpmhY3m.png

 

si continuam spre urmatorul obiectiv al zilei - Vf. Laitel - prin Custura Paltinului, Saua Laitel

CeWKWda.png

 

2mpOHSu.png

 

Initial pe curba de nivel, traseul are mici portiuni tehnice si vreo 2 echipate cu cabluri, dar destul de lejere

Foarte curand ni se arata in fata ochilor Vf. Laitel si "super" urcarea pe care trebuie sa o parcurgem pana la el

RegfXcg.png

 

Urmeaza o portiune destul de tehnica, cu cabluri si lanturi, ce necesita ceva mai multa atentie. 

Urcam apoi pieptis spre varf, cu ocazionale pauze de poze(tras sufletul)

jGilwbZ.png

 

Ascuns in ceata, Negoiu ne priveste de departe. In stanga jos Lacul Caltun, in Caldarea Caltunului, ne asteapta. 

khhQFcw.png

 

Urmeazo coborare de vreo 200m diferenta de nivel(maxim) dar foarte urata - lespezi instabile, roci care se misca sub picioare. Urata de tot coborarea

Ajungem la lac, ne facem pauza de regurpare si continuam spre Negoiu

9NJMdZD.png

 

WxbXmp3.png

 

UhEZcqN.png

 

Traversam creasta de la nord spre sud, prin Strunga Doamnei - o scurta portiune abrupta echipata cu lanturi

hnyp33t.png

 

Continuam pe curba de nivel, coborare, urcare pana sub varf.

Undeva in departare coada lacului Vidraru

SuVbdSm.png

 

Urmeaza o ultima urcare solicitanta si AM AJUNS. 

QnhYpWV.png

 

Ni se deschid niste peisaje superbe si toata lumea e fericita ca a ajuns la jumatatea traseului. 

Sdm2H3B.png

 

Tpl1fiU.png

 

povxAGM.png

 

iu1Vduc.png

 

Aruncam o privire si spre Custura Saratii, traseu tehnic, dificil, superb de creasta ce duce spre Varful Serbota

zGN1ndm.png

 

p12eQR2.png

 

Avem parte si de un eveniment nefericit - un turist e anuntat ca pierdut undeva in zona Negoiu. Elicopterul survoleaza circa 20 de minute, nereusind sa il localizeze. 

Pana la urma pilotul executa o manevra super periculoasa de apropiere pentru a debarca pe unul din baietii de la Salvamont

eSGqRqG.png

 

vKGcY45.png

 

(avem sa aflam mai tarziu ca a fost gasit intreg si nevatamat, doar cu o sperietura zdravana la activ)

 

Noi ne intoarcem spre Lacul Caltun, pe acelasi traseu 

dAqRpxb.png

 

Aici, spargem grupul in doua - cei mai obositi si fara prea multe puteri, se vor intoarce pe acelasi traseu pe care am venit. 

Restul formam al doilea grup ce va continua spre Balea Lac Tunel - pe Poteca lui Grigore

 

YaXZ4dD.png

 

Soarele ne chinuie, lovindu-ne cu putere  in ceafa

Avem parte de o ultima bucata de urcare, abrupta si brutala sub razele puternice ale soarelui

 

lrmuLjn.png

 

ZzRFUA1.png

 

Ajunsi in Saua Pisicii continuam spre Tunelul Balea 

 

AHz3oMb.png

 

Incheiem fericiti si obositi o zi superba, dupa traversarea la picior(nu prea placuta) a tunelului

 

ZShQ1Jd.png

 

mmubsgA.png

 

 

poze

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 16: Vf. Moldoveanu pe Valea Vistea Mare

 

Daca saptamana trecuta vizitam al doilea cel mai inalt varf din Romania, acum a venit timpul sa vedem cam ce zice si Domnu' Maret Moldoveanu. 

Ca de obicei, plecam dis-de-dimineata din Sibiu, spre Victoria/Vistisoara si Valea Vistea Mare. 

Lasam masinile pe forestier si, la fix 32 de minute trecute peste ora 6 suntem deja in traseu. 

 

Vremea e destul de inchisa, prognoza nu e foarte optimista dar compensam noi cu optimismul nostru

Dupa ce terminam cu forestierul, incepem urcarea prin padure. Trecem pe langa marcajul TR care ne anunta ca mai avem doar 6,5h pana la tinta zilei. 

8kPDCA2.png

 

E timp si de admirat floricele de pe traseu

XVXl12e.png b0I0BK4.png

 

pana ce ajungem la Refugiul Izvorul Vistii. Tablita de informare ne arata ca suntem la 1550m - doar 994m mai avem de urcat. 

4zlECi7.png

 

Dupa refugiu, parasim padurea si iesim in Caldarea Vistii. Norii arata destul de urat, dar au si aceste peisaje frumusetea lor

35NyUxw.png

 

8O5mQqc.png

 

ZfmYJg3.png

 

kdfmjPq.png

 

Dupa o urcare relativ domoala, pe parcursul careia avem parte si de singurele 10 minute cu niscaiva ploaie din aceasta zi, urcam abrupt in zig-zag/serpntine spre creasta si Portita Vistii

asXQqHG.png

 

4hyYjJm.png

 

PrINFe5.png

 

m0XoKL0.png

 

Ajunsi sub peretele de stanca, facem o mica regrupare si echipare. Vantul bate foarte tare pe partea sudica a muntelui. 

Aruncam o privire spre Vf. Vistea Mare, dar ceata nu ne lasa sa il vedem. 

TmecRi5.png

 

De frica sa nu se umfle vantul in husa de ploaie a rucsacului si sa o transforme intr-o parapanta, o strang in buzunarul special. 

Imediat cum trec prin Portita Vistii simt cum se infinge vantul in rucsac, mai mai sa ma dea jos. 

 

Urcam pieptis, prin ceata, pana ajungem pe Vf. Vistea Mare(2527m), al treilea varf din Romania dupa celebrii Negoiu si Moldoveanu. Impreuna cu fratele mai mare, formeaza asa numitul(si superb) Trapez Vistea-Moldoveanu. 

NBAoFZZ.png

(ne tinem bine sa nu ne ia vantul :))) )

 

De aici, continuam putin pe creasta, pe poteca foarte ingusta. Avem parte apoi de vreo 200m, in lungime, de traseu destul de tehnic dar care, cu atentie sportia, nu pune probleme. 

DQyOf9k.png

 

Ne trecem in "catalogul de prezenta" al varfului

B72X37N.png

 

si ii tot dam cu poze, pana la sosirea altor colegi de expeditie. 

IawUFtO.png GwUZalO.png

 

Si, daca nu ma credeti ca batea vantul - drapelul din poza de mai jos o demonstreaza cu varf si indesat

 

yyJJOeg.png

 

Din pacate, ceata nu prea ne lasa sa admiram privelistile superbe din jurul nostru. 

GbmKIDL.png

 

gGJwXhe.png

 

Ne intoarcem pe acelasi traseu. Mai aruncam o privire spre Moldoveanu, mai lipsit de ceata acum

viXtqQ9.png

 

si la restul peisajelor de sub nori

Q5ZEEX8.png

 

cZQuLwz.png

 

mL5CX5J.png

 

coborarea de pe Vistea Mare si, in zare departe de tot, refugiul de creasta Vistea

CsdRejZ.png

 

Valea Vistea Mare, la intoarcere

jAsjz9H.png

 

vBHBPTf.png

 

 

si niscaiva poze

 

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 17: Durau - Cabana Fantanele - Vf. Toaca (1904m) - Cabana Dochia - Cascada Duruitoarea - Durau

 

Dupa tura de Moldoveanu, a mai urmat o tentativa de a ajunge pe Vf. Dara si Hartopul Darei. Din pacate, dupa aproape 5 ore de ploaie pe Valea Sambetei, am renuntat la a mai continua spre varf. 

Au urmat 3 saptamani de concediu in minunata Bucovina, 6 zile superbe pe ViaTransilvanica(despre asta intr-un topic separat, sper)

 

Incheiem acest condeciu de pandemie cu un weekend la cort, intr-un camping din Durau. (ceva mai multe detalii despre camping aici

 

Asadar si prin urmare, sa purcedem. 

Plecam din Bucovina si ne asiguram ca o sa avem carbohidrati la dispozitie

C6y4bx1.png

 

FZr2NLN.png

 

Ne deplasam, cu masina, prin Pasul Puzdra si apoi pe superba Vale a Bistritei pana aproape de statiunea Durau. 

Ca sa nu avem doar activitate pe bicicleta in acel weekend, am planificat o plimbare pana pe Vf. Toaca si Cabana Dochia. 

Trezirea de dimineata, cafeaua regulamentara si apoi la drum pe la 7.30

VaGC7zO.png

 

AI4zQyS.png

 

poarta de intrare in statiune

1YVTW6N.png

 

4o6JhdR.png

 

Platim biletele de access in Parcul National Ceahlau, la un automat de langa sediul Salvamont

Observ si panoul electronic cu traseele din zona, recomandarea lor si starea traseului(marcata prin aprinderea led-ului corespunzator)

 

tbzLJks.png

 

Stam putin de vorba cu un domn de la Salvamont. Mai in gluma ne intreaba ce cautam noi pe traseele alea - eram foarte bine si corespunzator echipati - nu clasicii "pantofari" cu care are de-a face zi de zi. 

In fine, lasam un numar de telefon si il anuntam ce traseu parcurgem: Traseul numarul 4, BR: Durau - Fantanele - Cusma Dorbantului - Stanca Panaghiei - Varful Toaca - Varful Lespezi - Dochia  De la Dochia vom prelua traseul 5, CR

 

Traseul porneste prin padure, zone destul de abrupte dar fara difculatati de abordare. 

2lMFIhe.png  fhP5ZAz.png

 

Ajungem la Cabana Fantanele(aflata in plin proces de renovare). Ne intampina auzul cu un "gust" frumos de manele ce rasunau din boxele muncitorilor

Ve1lsjw.png

 

De aici, dupa o pauza scurta, continuam prin padure. 

FxrAdvO.png

 

Cascam gura la "conglomerate de Ceahlau" : In masa Conglomeratelor de Ceahlău se gasesc intercalate strate de gresie și calcare olistolitice cunoscute sub numele de klippe (blocuri de mari dimensiuni din calcar insedimentate în Conglomeratele de Ceahlău). Klippele sunt dispuse în doua nivele altitudinale: primul nivel se situeaza la altitudinea de 1500 m (Calcarul de la Piatra cu Apa) iar al doilea nivel la cca. 1650 m, în Ocolașul Mic.(sursa )

qL3Vl3O.png

 

Traseul continua prin padure, pana la Cusma Dorbantului

pZpKuIS.png

 

hXlfdBY.png

 

Ajungem apoi la un punct de belvedere. Ni se deschid peisaje superbe asupra imprejurimilor si a lacului de acumulare Izvorul Muntelui(sau Bicaz)

W6GH2mx.png

 

UKHu9j1.png

 

Grupul nostru de drumetie mai primeste un membru de vaza - l-am numit Patrocle. Avea sa ne insoteasca si sa ne bucure tocmai pana la Cascada Duruitoarea. 

ktnHmP9.png

 

De acum megem prin jneapan. In departare Stanca Panaghiei

iTtrvhc.jpg

 

njYxVYJ.png

 

si Legenda Panaghiei

GMzm7Qg.png

 

Ajungem si la baza celor 512  trepte(cred) care duc tocmai pana pe Vf. Toaca

Qp2EvLa.png  zAeZuJK.png

 

nWw2S8l.png

 

si, mai apoi pe varf

UrG1gT3.png

 

lGoJ7z7.png

 

sB81Alj.png

 

fwmNMno.png

 

4vKVZ7I.png

 

V8bB4ud.png

 

Patrocle ne tradeaza, pentru moment, coborand cu un alt grup pe scari. Din pacate sau fericire pentru el, un grup care urca pe scari il vede cum se chinuie sa paseasca intre treptele inalte il aduce inapoi sus, tocmai de pe la mijloc. 

Se bucura cand ne vede. Ca sa evitam aglomeratia, decidem sa coboram pe traseul de pe langa scari. Reusim sa il "pacalim" si pe Patrocle sa ne urmeze

 

vknghbj.png

 

cYsB0TF.png

 

TRnpD4O.png

 

mnFiYKv.png

 

CgYkb0H.png

 

Realizam ca Patro are nevoie de apa si il ajutam cu apa din bidon

 

F2WZ6bQ.png

 

Trecem pe langa Scaldatoarea Vulturilor

4fjQQWB.png

 

hk1BzS3.png

(sursa)

 

MiCzA1z.png

 

Facem o pauza de Cola, la Cabana Dochia - care arata superb din afara. Peisajul este superb

6IGU7rq.png

 

Ni6N41r.png

 

Continuam pe traseu CR de aici

 

UUyJNzL.png

 

Ne abatem vreo 10 minute de la traseu, pentru a cauta Floarea de Colt

NWJyp66.png

 

aL3ZGG1.png

 

gD3wGUu.png  T6AbAU5.png

 

WTzxXQL.png

 

Patrocle n-are chef de poze, 

Ske4gFr.png

(ai putea jura ca-i iepure :))) )

 

DO0wsy9.png

 

Urmeaza o coborare abrupta si stresanta, spre Duruitoarea. Se vede clar cata munca au depus administratorii pentru refacerea/imbunatatirea traseului

 

DO1cii2.png

 

7qEvHAT.png

 

Ajungem la cascada

t6txStr.png

 

l2NDP2F.png

 

Dupa o scurta pauza, pornim la drum spre Durau. Patrocle e atat de praf si obosit ca adoarme instant si nu ne mai urmeaza. Am incercat sa il trezim dar nu am reusit. 

 

O binemeritata bere rece ne intampina in statiune

wgMwtDp.png

 

 

poze

 

 

 • Upvote 1
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postul ăsta îmi trezește amintiri frumoase, am fost la Duruitoarea cînd aveam vreo 7 ani. Pînă pe Toaca nu am urcat, sper să revin la Durău să fac traseul exact așa cum l-ai prezentat.

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Traseul e super frumos.  Zona e superba. 

 

La Dochia si pe Toaca nu mai fusesem nici eu de prin facultate(muuulti ani) si atunci am urcat de la Izvorul Muntelui(copii prosti cu rucsacii plini de corturi si, mai alesm PET-uri de 2 litri de bere). Recomand si acest traseu, e superb. 

 

Partea nasoala - fiind zone foarte usor accesibile(la Dochia, daca vrei, urci cu masina din Bicazu Ardelean vreo 18km si apoi o ora sau o ora jumatate lejer pana la Cabana) ai parte de gunoaie multe, pantofari multi si, din pacate, multi dintre ei pe portiuni de traseu pe care nu ce sa caute cu echipamentul de plimbare de weekend(sau chiar mai rau, echipati de oras)

 

Am facut cateva sute bune de km anul asta pe munti si dealuri. Dar atatea gunoaie cate am vazut pe tura asta de Ceahlau, nu am in vazut in toate celelalte la un loc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 18: Retezat - Vf. Peleaga(2509m) & Vf. Păpușa (2508m)

 

O superba zi de inceput de Septembrie si, de asemena, o noua provocare sta in fata noastra.  

Plecam de dimineata din Sibiu - aprox doua ore si 165km pana la Complex Turistic Carnic. 

La 7,30 suntem dejja in traseu - pentru inceput urmam BA spre Cabana Pietrele.

Mergem in paralel cu Paraul Lolaia.

JlW7jiU.png

 

Traseul incepe cu cativa kilometri pe drum forestier foarte accidentat si plin de pietre de toate dimensiunile. Destul de stresant si neplacut pentru gleznele noastre. E o adevarata placere cand il parasim si intram pe poteca de padure, traversand paraul pe niste podete de lemn destul de noi. 

j7e9u32.png

 

Ajungem destul de repede la Cascada Maria Magdalena

e0rOC1Y.png

 

Niscaiva hribi si floricele

mk5Sd3Q.png 9uaa1gO.png

 

Parasim traseul BA de Pieterele pentru TA. Dupa ceva timp intalnim TG(ce vine de la Pietrele) si il urmam pe acesta pana in creasta principala de nord a masivului Retezat. De aici vor fi doar "cativa pasi" pana pe cei doi colosi ai Retezatului - Peleaga si PapusaPana acolo, mai avem de mancat multi metri pe inaltime. Urcam abrupt pe TG, prin padure. Trecem pe langa marcajul ce duce la Taul dintre Brazi si continuam urcarea pe Valea Rea, prin jnepenis, 

hHCUN33.png

 

Facem pauza pentru aprovizionare cu afine

invzJJJ.png

 

Continuam urcarea, pe Valea Rea, spre Saua Pelegii

PNecb5I.png

 

7CI8S4W.png

 

Trecem printre  Taul Mutatorii si Taul cu Pietris

f0lg8NT.png

 

si,  inainte de ascensiunea finala spre creasta principala/Saua Pelegii, facem o pauza de revitalizare la Taurile dinn Valea Rea 

1rkNDXA.png

 

Urmeaza o portiune pe curba de nivel dificila - sarim din lespede in lespede. Avem norc ca vremea e suerba si pietrele sunt foarte uscate.

teWZpNb.png

 

Ajungem in Saua Pelegii si aruncom o prima privire spre Lacul Ghimpele/Peleaga

MkUCSHL.png

 

La orizont, primul obiectiv major al zilei - Varful Peleaga

t8stqVi.png

 

In spatele nostru ne asteapta, fierbinte si nerebdatoare, Papusa

csVwSpm.png

 

Urcarea e solicitanta dar nu prezinta portiuni tehnice deosebite.

Papusa si Ghimpele vazute de pe la mijlocul urcarii spre Peleaga

qhu0uMf.png

 

Varful Peleaga ne asteapta cu o deschidere superba asupra imprejurimilor. "Sub talpa" avem maretul Lac Bucura si(in coltul din dreapta) "usoare urme" ale Vf. Retezat

JInYOGB.png

 

4cSo3Tg.png

 

Saua Pelegii, Valea Rea si taurile sale, vazute de pe Peleaga

6Qir9c1.png

 

Punem tinta spre urmatorul obiectiv - Papusa

crufRCy.png

 

si coboram in sa. In urma noastra Peleaga ne supravegheaza urcarea pe lespezile Papusii

20T9T3M.png

 

hGJEDzw.png

 

9QyeOea.png

 

Bifez varful mult mai rapid comparativ cu urcarea pe Peleaga. 

Avem parte si aici de privelisti superbe

gpsROBQ.png

 

In centrun, Vf Retezat

5PLjjYA.png

 

Jos in vale - Taul Adanc

LXLA97N.png

 

Poza regulamentara pe varf si coboram in sa

j955dbi.png

 

RvYmrhG.png

 

Continuam coborarea pe CR spre Lacul Gales.

Peleaga, saua, Papusa, Taul Mare din Valea Rea si Taurile din Valea Rea vazute din Saua Zanoagele Galesului. 

RLjLH9i.png

 

Zanoagele Galesului

tazo6jz.png

 

Lacul Gales ne face putin cu ochiul, dupa colt

ZbIrtrx.png

 

si-apoi ni se arata in toata maretia lui

 

Cx8m2FW.png

 

LcFEBuP.png

 

QDRdnDd.png

 

O bine-meritata pauza

 

D5OYumd.png

 

Coboram, prin jnepenis pe Valea Galesului(TR) 

OBMLH9F.png

 

7RMNFrl.png

 

Trecem, din nou, foarte aprope(30min pe CR) de Taul dintre Brazi dar, din pacate, nu avem vreme pentru el. 

Continuam coborarea pe TR prin padure pana intersectam traseul BA de dimineata. 

Coboram pe poteca si apoi pe forestierul ala naspa. Sorele se ascunde de noi din ce in ce mai repede. 

Mai arunc o privre pe Paraul Lolaia

6X6cqF7.png

 

UZiFQ7M.png

 

kbxywGb.png

 

Pe ultimele 5 minute folosim putin si frontalele din dotare si, dupa aproape 13 ore(din care doar 7,30 in miscare) ajungem la masini

 

Per total, o zi superba in care am atins obiectivul principal - toata lumea intreaga si nevatamata  a terminat traseul propus. Si, de asemenea, obiectivul secundar - am mai bifat inca doua varfuri de peste 2500 din Muntii Romaniei. 

 

 

poze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 2
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 19 - Dara(2500m) & Hârtopul Darei(2506)

 

La final de Iulie am avut o tenativa de a ajunge pe aceste 2 varfuri de 2500m. Din pacate, cele 5 ore de ploaie de care am avut parte ne-au facut sa renuntam pe undeva pe la 2100m. 

La mijloc de Septembrie, inca o tentativa, de data aceasta reusita. 

 

Plecam de dimineata din Sibiu, spre Manastirea Sambata si mai departe pe forestierul de pe Valea Sambetei pana cu vreun km inainte de bariera ce limiteaza traficul auto. 

La 6.46 incepem traseul ce ne va duce pe inca doua varfuri de 2500+m. Pentru cateva minute bune mergem la frontala

J0cz3yU.png

 

 

Urcam pe forestier si, mai apoi, decidem sa nu luam poteca prin padure pana la Cabana Sambata. In schimb, folosim drumul forestier pe care il folosesc cei de la cabana pentru masinile 4x4. 

Valea Sambetei si Fereastra Mare a Sambetei, ascunsa partial in ceata. 

RldUs2H.png

 

Incepem dimineata cu niste gogosi excelente

gUQMFR3.png

 

si continuam pe traseul TR spre Cheia Bandei. 

jiM3m13.png

 

Iihj8Mo.png

 

x0VwXig.png

 

ebnTULy.png

 

Pentru o scurta bucata, parasim TR si urcam pe TG si apoi nemarcate spre La Cruce.

9rHDT3n.png

 

De aici mergem pe PR spre La Cheia Bandei (2381)

Urcarea si, mai ales, creasta sunt invaluite intr-o ceata destul de densa. 

5v84SS8.png

 

0gJ4V5H.png

 

8WAeCdC.png

 

Trecem pe sub Vf. La Cheia Bandei si iesim in creasta. de aici urmand traseul de creasta BR

i7za8x3.png

 

Ocolim Vf. Urlea(2473m), pe curba de nivel, prin dreapta. Avem deja pusa tinta pe obiectivele zilei

xGXEmb0.png

 

Aruncam o privire asupra superbului lac Urlea si Valea Pojorta(cred)

7rTboJz.png

 

Continuam creasta prin Portita Lacului,  pe langa Vf Iezerului(2429m) si la Vf Fundul Bandei(2454m)

qodh8kg.png

 

gFWd7YE.png

 

 

iesim de pe marcaj ca sa bifam cele doua varfuri de peste 2500 metri Dara(2500m) si Hartopu(2506m)

v8ZIqVz.png

 

NkH4DyS.png

 

Intalnim niste panouri informative despre Rezistenta armata din Fagaras. denumite Drumurile Memoriei

1w7jq8M.png

 

r1qv1yG.png

 

Vedere de pe Hartopu asupra Lacului Mioarelor

wQNrAHF.png

 

Primul obiectiv al zilei - bifat

CF9eZO9.png

 

In spatele nostru se deschide o priveliste superba, sub atenta supraveghere a superbului trapez Vistea-Moldoveanu

jPQg3oz.png

 

In asteptarea intregirii grupului, dam o fuga si pe Vf. Musetescu(2495m)

RcMiVoK.png

 

ZcNXZab.png

 

KQUM2mI.jpg

 

Ne intoarcem la rucsacii de pe Hartop si continuam, vreo 5 minute, pana pe Dara

HTX69x4.png

 

Traseul de intoarcere(si de venit), de creasta, cu Vf. Urlea in stanga sus

ear7UAq.png

 

Dara si Musetescu raman in urma noastra

Ca0Z2M3.png

 

8vOsY9Y.png

 

Avem parte de niste peisaje incredibile, cu ceata oprita brusc in partea nordica a crestei

l5M5cIJ.png

 

Avem parte si de superbul fenomen optic Gloria(sau Brocken Spectre)

mjEj1HK.png

 

6vqlDgL.png

 

An apple a day, keeps the doctor away :-D

TK2ntW4.png

 

De acolo ne intoarcem

2lDoORa.png

 

un ultim cotact cu soarele, peste Valea Rea

VFSKRfZ.png

 

Avem in plan coborarea din creasta prin Fereastra Mare a Sambetei si Caldarea La Fereastra Mare cu o trecere pe la Coltu Balaceni (2286) pentru perspectiva superba care ni se poate deschide. 

Din pacate, am revenit in ceata densa si nu mai are sens sa trecem pe la Coltu Balaceni. Asadar coboram spre Cabana Sambata pe TR, prin fereastra mare

 

ggX43WP.png

 

Coboram abrusc pe TR pana iesim sub plafonl de nori/ceata. Cabana si Punctul Salvamont Sambata ne asteapta in vale

40xDJDx.png

 

De acolo de sus venim

CZb6sQU.png

 

Incheiem fericiti o zi superba. dupa aproximativ 12h, cu toate obiectivele atinse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 3
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 20: V. Porumbacului - Cabana Negoiu - Vf. Negoiu(2535m) - Custura Saratii - Vf. Serbota(2331m) - Cabana Negoiu - V. Porumbacului

 

Daca in Iulie am ales sa mergem pe al doilea cel mai inalt varf din Romania pornind de la Balea Lac, astazi 3 Octombrie, ne propunem sa urcam pe Valea Porumbacului, trecand pe la Cabana Negoiu. 

Pe langa atingerea varfului avem o alta provocare in fata - traversarea Custurii Saratii, de la baza Vf. Negoiu spre Vf. Serbota - una dintre cele mai frumoase(si destul de tehnica) portiuni din Muntii Fagaras. 

 

Pornim, ca de obicei, dimineata devreme din Sibiu. Mergem spre Porumbacu de Sus si, de aici, mai departe vreo cativa km buni pe forestierul(in stare destul de rea) de pe Valea Porumbacului.  Pe la 6.40, suntem deja in traseu, cu cateva minute bune de deplasare la frontala. 

Urmam marcajul TA, spre Cabana Negoiu

yMYZkln.png

 

Poteca urca destul de lejer, in sperpentine, prin padure si, dupa aproximativ 1h30, poposim pe terasa Cabanei Negoiu(1546m)

e8cB4Ws.png

 

Ceva zapada ne asteapta pe culmile inalte

Rplvmar.png

 

In fata cabanei, un panou informativ cu traseele din zona

3zmnTln.png

 

Dupa pauza de la cabana, continuam pe TA, pe Drumul Zmeilor - un traseu pe sub stanca, cu portiuni de poteca ingusta si zone cu podete de fier peste niste vagauni super adanci. Unele dintre podete nu (mai) au niciun fel de balustrada si ai un sentiment destul de ciudata cand privesti sub ele prin gaurile din platforme

 

Urmatoarele trei poze nu imi apartin, sunt luate de aici

ok3gXlg.png

 

yxBOCrE.png

 

2L5SU8y.png

 

Avem parte de o vreme calduta(7-8 grade sau si mai jos in anumite zone) dar vantul e teribil si ne face sa simtim cu totul altfel temperatura. 

Continuam pe Valea Saratii

 

jtDRos3.png

 

4YFZChI.png

 

NoGU0xZ.png

 

UOPSuZn.png

 

In fata ni se arata Custura Saratii, pe care urmeaza o sa parcurgem ceva mai tarziu

vlp3ASb.jpg

 

Urmeaza o urcare abrupta, destul de obositoare, in serpentine spre Piatra Pranzului si, mai departe, spre Saua Cleopatrei

8IigjY0.png

 

3JyIIHI.png

 

Ajungem la Piatra Pranzului si facem popos - deh, scrie acolo ca e rost de pranz. Ne ascundem de vant pe dupa pietrele masive 

oRq33dW.jpg

 

NBtogUS.png

 

Dupa pauza, urmeaza o sectiune cu panta mai domoala, dar cu bolovani uriasi care trebuie escaladati - nimic de netrecut, doar ceva atentie mai multa. 

Mai ales ca avem parte si de cativa centimetri buni de zapada.

DfGAHwZ.png

 

5uwpZqG.png

 

Cat p-aci sa ne intepam in Acul Cleopatrei

HXaGCrI.png

 

Ajungem in Saua Cleopatrei si ne clatim ochii, bine batuti de vant, cu peisajele inconjuratoare. Inceputul Custurii Saratii ni se arata in fata. Dar lasam pe mai tarziu. 

VFPBnc1.png

 

Continuam pe curba de nivel, BR, pana ajungem la baza urcusului abrupt spre Vf. Negoiu. 

Ceata deasa acopera tot muntele - Custura Saratii nu se vede absolut deloc si incepem sa avem dubii daca o sa o parcurgem la intoarcere sau ba. 

Pe vreme cu vizibilitate buna - ultima urcare spre varf pare foarte grea si dificila. Dar, cu ceva grija unde iti pui mainile si picioarele, cred ca orice persoana poate aborda aceasta portiune 

Noi nu prea avem parte de vizibilitate, asa ca vedem doar cativa metri in fata noastra. Pietre ude, cu zapada si senzatie de frig de la ceata. 

 

Dupa exact 3 ore de la Cabana Negoiu - bifam al doilea cel mai inalt varf din Romania. 

vXfmn8H.png

 

Ceata ne impiedica sa vedem imprejurimile, vantul ne matura destul de tare. 

Pret de cateva secunde soarele isi face aparitia si varful se mai lumineaza. 

Dupa sedinta foto corespunzatoare, coboram spre Saua Cleopatra pe acelasi traseu abrupt pe care am urcat. 

Atentia este la nivel maxim - pietre ude, zapada, ceva noroi. 

 

Vremea tine cu noi, ceata se imprastie. Custura Saratii si Vf. Serbota ni se deschid in toata splendoarea lor

BUo1moP.png

 

al8iIKb.png

 

Umbla vorba c-ar fi razboinicii gemeni ai muntilor dar va asisgur ca nu e asa :-D

HTAp1BV.png

 

Traversarea Custurii Saratii e un du-te vino jos-sus-jos, stanga-dreapta-stanga peste creasta. Portiuni tenice de lanturi si cabluri se scucced. E o "adevarata placere" sa pui mana pe lanturile reci si, mai ales, pe cablurile ude. 

Noroc cu manusile. 

Vantul bate necontenit. Cand ne aflam pe partea nordica a crestei suntem feriti de vant si ne este foarte cald. In zonele in care ne deplasam pe stanga, vantul ne lipeste de stanci. 

 

Incepem cu o portiune de coborare, pe lanturi

 

pOUmxuA.png CbS75YH.png

 

siN9y8w.png iygfY3N.png

 

IPxLZsL.png

 

Catelului adoptat pe traseu "Patrocle" ne supravegheaza atent

nKgBBK8.png

 

Ne apropiem incet, dar sigur, de urmatoarea destinatie

VJDBDk9.png

 

Continuam, pe partea dreapta a crestei, pe poteca ingusta, cu scurte portiuni cu lant si pietre mai mari. 

 

SQLTSZX.png

 

Erd3dV9.png  eXycHAV.png 

 

Luam aminte la sfaturile bine articulate pe care le primim

zwLvPCe.png

 

Urmeaza escaladarea unei pietre mari, plate, la un unghi aproape vertical, prevazuta cu lant pe lateral si, cel mai important, cu mici lanturi in zig-zag pentru sustinerea picioarelor

m6YFcEA.png yT24ANp.png

 

Si mai aproape

Q1vllL0.jpg

 

XBBHSmx.png

 

raJPkMS.png

 

Avem parte de o noua urcare verticala, cu lanturi.  Doua stanci mari, de o parte si de alta, las un gol masiv intre ele. E musai sa te tii bine de lant si sa te urci pe marginile pietrelor. Daca intri in acel gol, e dificil sa mai continui urcarea. 

Cu putina forta in brate, se rezolva destul de usor. Se creeaza chiar si ceva aglomeratie, asteptam rabdatori sa ne vina randul 

eHlWdXj.png

 

Traversam apoi pe partea stanga a crestei, urmeaza zone cu pietre mari si ceva lanturi lungi, nu foarte dificile

 

oMIlUTL.png  bG6POfJ.png

 

lBnyvKv.png 04uxSiq.png

 

dame3Sb.png 

 

kZObWym.png

 

B4RimzV.png

 

4zx3gNF.png

 

O scurt privire in urma

 

d9WZyzX.png

 

si continuam cu o noua urcare abrupta, dotata cu cabluri si ceva lanturi. Cablurile sunt ude si facem rapid o balustrada, in paralel cu cel mai lung dintre ele, folosind funia din dotare

g5PDJD5.png xmbzqKq.png

 

Inca o zona scurta, de catarare pe pietre

sHGsEdl.png

 

si ajungem, in sfarsit, sa admiram peisajele oferite de Vf. Serbota

gWy9Y9J.png

 

0yiCi9y.jpg

 

loIsvGO.png

 

Vantul nu ne lasa in pace mai deloc, la fel cum ne-a cam chinuit toata ziua. Ne dam pe dupa o piatra pentru o pauza bine-meritata inainte de incepe coborarea pe BA. spre cabana

Inceputul coborarii e destul de abrupt si cu mult pietris in miscare. Urmeaza apoi coborare pe curba de nivel, in serpentine, scuturati bine de vant.

TpI53pt.png

 

98alvjU.png

 

f6aqVZD.png

 

BNPN7QV.png

 

rynpOji.png

 

Continuam lunga coborare pana la Cabana Negoiu si, de aici, mai departe spre masini si, si mai departe, spre Sibiu

incheiem dupa aproape 12h30 de traseu, din care doar 6h30 in miscare.  Fata si obrajii imi ard de la vantul care ne-a chinuit toata ziua, ochii rosii arata de parca as fi sudat 2 zile fara masca. 

 

Per total o zi superba, incununata cu atingerea obiectivelor zilei, cu piesaje superbe si, cel mai important, cu toata lumea ajunsa intreaga si nevatamata acasa. 

 

 

 

P>S> Un video, ce nu imi apartine, cu traversarea custurii, in sens opus fata de noi - de la Serbota spre baza Negoiului

L-am vizionat putin, inainte de plecare, alaturi de altele. Am avut momente cand ameteam stand pe scaun si aveam dubii ca as vrea sa parcurg acea zona de traseu. 

Privind, la rece, dupa traversare - in video senzatia de pericol e amplificata de pozitionarea camerei pe cap; cu atentie maxima in anumite portiuni si ceva experienta de baza, se poate parcurge acest traseu fara probleme. 

In acest video parcurgerea se face in invers - dupa ce am observat traseul la fata locului, cred ca as prefera sa il fac tot in acelasi sens in care l-am parcurs, de la Negoiu spre Serbota. 

Zonele de abrupt pe lanturi si cabluri mi se par mai usor abordabil in urcare, decat in coborare. 

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Danyutz said:

E ciclabil traseul din Sadu spre Magura?

Traseul asta eu as spune ca nu. Ar fi 90% push-bike masiv, pana sus in creasta cand dai de traseul ciclabil ce vine din Cisnadie. 

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tura 21: Gura Diham - Poiana Izvoarelor - Cabana Mălăiești - Brana Caprelor - La Prepeleag - Poiana Izvoarelor - Gura Diham

 

Inceput de Octombrie, prognoza nu prea favorabila. ceva ploaie, muita ceata si umezeala se presupun a fi alaturi de noi. 

Ne deplasam spre Busteni-Gura Diham si, putin dupa 8, suntem in miscare. 

 

Culorile toamnei ne vor insoti pe inceput de traseu, pana ajungem la altitudine ceva mai mare. 

kba4BHF.png

 

Pornim pe BR, avem aproximativ o ora de mers pana la Poiana Izvoarelor, cabana invaluita in ceata

3ciFZRK.png

 

47hYeAw.png

 

De la cabana, poteca continua prin padure

m2mYYF7.png

 

Ajungem rapid in Poiana Pichetul Rosu. Un panou mare ne documenteaza toate traseele din zona, in limbile romana, germana si engleza

toFG4xd.png

 

Continuam pe poteca, pana in Poiana Bucsoiului

pDnbsGT.png  YG9ZVZD.png

 

z5ZRHAz.png

 

pIRaAd5.png

 

bOHXjmu.png

 

Dupa poteca si o scurta urcare bestial de abrupta ajungem la Prepeleac - locul unde se bifurca traseele spre Vf. Bucsoiu(BR) si spre Cabana Malaiesti(TR). Vremea nu se arata prea prietenoasa cu noi. ceata densa ne ascunde piesajele superbe ce ne inconjoara. In plus, jnepenenii sunt plini de apa si ne asteapta o udeala buna. 

Planul initial era sa continuam pe BR, spre Brana Caprelor si, mai apoi, sa coboram pe la Cabana Malaiesti. T|nand cont de vreme si, mai ales, de umezeala mare, decidem sa schimbam traseul si sa continuam spre cabana, pe TR. La cabana decidem ce facem mai departe. 

 

Urmeaza o portiune de traseu, pe poteca pe alocuri mai ingusta si cu ceva lanturi, dar foarte lejera de parcurs pentru oricine, prin Saua Malaiesti

bSPzpup.png

 

Ajungem mintenas la cabana

CCs1Yuf.png

 

PF7KaaP.png

 

E vreme de pauza si recalculare traseu. Intre timp trag cateva poze la decoratiunile de lemn de pe veranda

YksoNyQ.png TW3cnGR.png

 

GJwNJ8W.png

 

ihSDXYx.png CjGRlKk.png

 

Ceata inconjoara inaltimile si s-ar putea sa nu ne putem bucura de privelistile de pe Brana Caprelor. Luam foarte serios in calcul sa schimbam Brana Caprelor cu Varful Omu. 

 

Continuam urcarea pe vale, spre Turnul Malaiesti, pe traseu BA

5XdF99p.png

 

4GEgSp0.png

 

FrEFxDl.png

 

RPoa3UI.png

 

SdnvpEH.png

 

jzvUWvo.png

 

Ajungem pe terasa glaciara, la punctul de rascruce de unde putem continua pe "drumul de vara'" spre Vf. Omu(prin Hornul Mare) sau putem continua spre Brana Caprelor. 

Analizam, pentru a nu stiu cata oara, ceata si decidem ca sansele sa avem o fereastra buna de privelisti superbe este foare mare. Renuntam la recent adaugatul obiectiv Vf. Omu si ii dam inainte spre obiectivul initial - Brana Caprelor - pe TA

Urcarea este abrupta, in serpentine si cu cateva zone cu lanturi ude. 

9kmULMR.png

 

QKveukj.png

 

NvTGDBJ.png NUCpBIc.png

 

1htdBFK.png

 

UWYSNfc.png

 

Ajunsi sus, sub peretele de stanca, traseul continua pe curba de nivel. Poteca e ingusta si trebuie pasit cu ceva mai multa grija, mai ales ca avem parte de pietre ude. 

J0y2Rs5.png h8vsko6.png

 

Ceata se sparge si ne ofera acele vederi superbe pentru care pornisem cu noaptea in cap de acasa.

ogrNju4.png

 

nTNzrgM.jpg

 

32b2KzQ.png

 

CMCWFLs.png

 

FDwdTq9.png

 

84RrwEb.jpg

 

MfjLPxt.png

 

djEPSTw.png

 

lXcAdVf.png

 

je5SkLh.png

 

x8w0SEe.jpg

 

SrH3N1u.png

 

BHYHUoa.png

 

k7dMqfW.jpg

 

jXLXfmY.png

 

r6noZaH.png

 

mfZUYmO.png

 

MSqSJDz.png

 

nQF5lrW.png

 

Ghgst6L.png  Sv2IfGG.png

 

La captul curbei de nivel, ne reintalnim cu traseul de creasta BR, ce vine de la Vf. Omu, peste Vf. Bucsoiu.

pwpGRCu.png

 

Coboram pe BR(portiunea pe care ar fi trebuit, initial, sa urcam de la Prepeleac)

zAVFvWs.png

 

5ZeqaZ7.png

 

BYG9jC4.png

 

IzMfrDq.png

 

Urmeaza o prima portiune de coborare abrupta, in mare parte pe pietre si lespezi ude, cu ceva zone dotate cu lanturi si cabluri(ude, evident)

Dupa aceasta zona, poteca ingusta coboara printre jnepeni inalti si plini de apa. Deschid drumul si "adun" toata apa de pe jnepeni pe haine. 

Bonus, ca sa fie si mai "super", poteca e de pamant ud si noroios. Sunt multe zone in care iti fug picioarele ca la pantinaj viteza. 

W1halyg.png gBWKC0l.png

 

WEDxweo.png

 

noZQ7WW.png XipvhqH.png

 

uAKZCM6.jpg

 

Dupa coborarea abrupta si uda, ajungem la Prepeleac si continuam spre masini pe acelasi traseu pe care am urcat de dimineata. 

kUoFu8l.png MhwGDiB.png

 

Ajungem inapoi la Gura Diham, la ora 18, dupa aproape 10 ore de traseu superb. O noua zi incredibla, la birou ;-)

 

 

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.