Frank

Ardealul medieval

Recommended Posts

Faptul ca traiesc de multi ani in strainatate nu m-a facut sa uit de unde am plecat. E dureros sa citesti cuvinte cum ar fi “tara asta de cacat”. In momentul de fata nu avem alta. De multe ori am impresia ca cei care vorbesc astfel nu-si cunosc tara si neamurile ei :|. Ca Ardelean ve recomand sa vizitati aceasta zona cu multe bijuterii arhitectonice medievale care se pot compara cu cele pe care le cunoastem din Occident (nu si starea lor de intretinere). Burguri, cetati si fortificatii medievale sa gasesc si in Ardeal. Un program de restaurare cum l-a cunoscut Sibiul ar face de exemplu din Sighisoara un oras comparabil cu Dinkelsbühl :

http://images.google.de/images?hl=de&q=dinkelsb%C3%BChl&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

sau Rotenburg ob der Tauber

http://images.google.de/images?hl=de&um=1&sa=1&q=rotenburg+ob+der+tauber&aq=f&oq=

Cum si unde gasiti aceste bijuterii aflati pe acest site (inclusiv posibilitati de cazare):

http://www.biserici-fortificate.com/

In fostele case parohiale evanghelice se poate innopta la preturi foarte modeste.

Aici inca o lista cu ocazii de cazare probabil mai actuala (este in limba germana dar lucrurile relevante se intelg):

http://www.siebenbuerger.de/portal/land-und-leute/reisen/#gast

Cel mai frumos e sa calatoresti prin aceasta zona cu bicicleta; nu va fi o tura spectaculoasa cu serpentine, adrenaline etc. ci ceva “culturetour”. Energizante si suplimente nutritive nu trebuie sa carati cu voi; un "stampel" de tuica ardeleneasca trezeste si un mort :).

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

multumim de informatie. sa speram ca romanii nostrii vor merge pe bicicleta sa se bucure de concedii din ce in ce mai mult. poate in curand va fi depasit momentul " mi-am luat masina ".

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Dein Wort in Gottes Ohren" sau "cuvintul tau in urechile Domnului" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am umblat un pic prin locurile acestea - se degradeaza vazand cu ochii. Pacat... Nu stiu daca ai fost prin RO in ultimii ani. S-ar putea sa nu mai recunosti zona. Ca sa nu mai vb de monumentele legate de cultura maghiara. La un moment dat o echipa de fotografi (amatori?) a facut o serie de fotografii din zona, parcurgand-o cu bicicletele. Un reportaj superb, postat pe net. Am putea organiza asa ceva...

Daca te intereseaza aceste locuri, ai putea contribui pe wikipedia - eu nu am timp sa fac textul, pun doar imagini, si chiar si pt asta nu mai am timp. Am putea salva macar asa, digital, ceva din patrimoniul transilvanean. Vorbesc de Transilvania multiculturala, primul loc din lume unde s-a garantat libertatea religioasa. Nu de micaria de acum...

Edited by ihopulele
ortografia

Share this post


Link to post
Share on other sites

si uite cum un om care a stat mai mult pe afara nu arunca cu rahat in tara asta.

brava frank

un "stampel" de tuica ardeleneasca

:D=P~=P~=P~=P~

Share this post


Link to post
Share on other sites

si uite cum un om care a stat mai mult pe afara nu arunca cu rahat in tara asta.

Nu am motive si nu dispun de acest privilegiu; sint altii mai licentiati, versati, umblati, calificati, rahati ... mai mioritici ca mine; eu sint un biet taran din provincie ... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ihopulele

Cunosc reportajul amintit de tine; de fapt il gasesti si pe linkul pus de mine:

http://www.biserici-fortificate.com/about_photoraid/

Majoritatea acelor locuri le cunosc, mai bine zis le-am cunoscut. Au trecut multi ani de atunci si s-ar putea ca unele locuri sa nu le mai recunosc in decaderea si morbiditatea lor. Sint prea multe lucruri de salvat in Transilvania multiculturala si oamenii au alte griji; pacat. Poate combin la anul un “culturetour” pe la locurile sus numite cu intilnirea ciclism.ro_2010. As vrea sa merg si prin Maramures, Apuseni sau prin Secuime si as vrea … #:-Se prea mare Romania.

P.S. Pentru o astfel de tura (nu pe gustul meu fiindca nu-mi plac event-urile astea organizate) exista prin Occident diferite oferte:

http://www.fahrradreisen.de/cgi-bin/such.pl?Country:&5=Rum%E4nien+(Alle+Regionen)

Share this post


Link to post
Share on other sites

In weekend am facut si eu o tura sa vad Ardealul medieval. Am postat numai lucruri frumoase pe blogul meu de ciclism (Kiss László's Bike Blog ), dar realitatea este de fapt foarte trista. Nu avem grija de comorile noastre. Pe langa frumos am gasit si uratul foarte usor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut Frank!

Cum ziceam si acum cateva luni in planificatorul de ture pe langa Sibiu, vara asta intentionam sa facem cateva incursiuni pe Valea Hartibaciului, o zona care mi-e foarte putin cunoscuta. Asa ca, intr-o duminica in care eram presati de timp, am plecat la o plimbare scurta pe directia Agnita, impreuna cu popez si nerazurru. Nu am ajuns chiar pana la Nochrich sa vedem casa lui Brukenthal, dar am reusit sa ajungem la Hosman.

Ce sa zic.... faina zona, dealuri domoale, cum zici tu, fara serpentine si chestii extreme, faina si biserica din Hosman, DAR nu e de mers pe acolo cu prietena/sotia. In marginime, duminica pe la 11, oamenii sunt de obicei pe la biserica, sau in casa, pregatesc de mancare. Aici, erau pe la biblioteca, iar unii dintre ei citisera deja cateva carti serioase. In Cornatel am fost intampinati cu "zboara ma, zboara", iar in Hosman faceau glume de genul "vezi ca ti se invarte roata". Am mai trecut si alte dati prin sate locuite de tigani, unde oamenii erau destul de prietenosi chiar daca locuiau in colibe, dar astia de pe aici nu erau genul de oameni cu care poti schimba doua vorbe.

Pacat de zona, pacat ca e locuita de oameni care nu mai au nimic in comun cu cei care au construit ceva pe acolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) FRANK dupa ce am vazut putin din EUROPA ma gandesc sa vad tara asta...cum imi place sa spun, LA FIRUL IERBII.

nu ma intereseaza ca-i facuta de rahat, plina de boschetari...:)

pentru mine conteaza cum ai aratat si tu valorile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt foarte tentat de triunghiul magic: medias==>sighisoara==>sibiu. Si vreau sa vad bisericile fortificate, pana mai sunt in picioare. Unele au ramas fara acoperis, altele fara ziduri. Un dezastru. Sincer, suntem buni la organizare... investim bani in litoral si in delta dunarii. Restul nu mai conteaza. Si pacat de sasii care au "plecat", macar mai erau oameni care ingrijeau acele monumente, acum au ramas in mana... tiganilor, mai bine zis a nimanui. Am reusit sa vad Biertanul, e fantastic, dar oamenii lasa de doriti, ten inchis vorbe dulci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...ma tenteaza foarte tare biertan, am cunoscut putin locurile sasesti...

E 12 fara cinci ... in 10 ani vei vedea (probabil) ruinele realizateb de un neam "blamat" [-O<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now