Sign in to follow this  
catalin_mantescu

Circuit pe la Izvoarele Cernei

Recommended Posts

Traseu: Mânãstirea Tismana – Baia de Aramã – Valea Cernei – Camping Cerna Sat – Lacul de Acumulare Ivanu – Izbucul Cernei – Lacul de acumulare Valea Mare – Padeº – Mânãstirea Tismana.

Vã tenteazã o turã de douã zile cu bicicleta ?

Dacã da, vã invit sã vã delectaþi cu frumuseþile judeþelor Gorj ºi Mehedinþi.

Traseul începe de la Mânãstirea Tismana ,ctitorie a cãlugãrului Nicodim (1375) situatã la 25 km de municipiul Târgu-Jiu, spre Bãile Herculane.

Dupã 30 Km ajungem în Baia de Aramã, oraº prin care nu pedalãm mai mult de 5 minute , dupã care, urmãrind indicatoarele, facem dreapta spre Bãile Herculane. Aceastã porþiune e de asfalt, dar uºor cu pedalele cã este doar încãlzirea. Ne tragem sufletul 15-20 minute pentru cã urmeazã sã traversãm Munþi Mehedinþi, cam pe la 1000 m pe sub Vârful lui Stan (1466 m) pânã pe Valea Cernei.

La început urcarea este linã însã pe mãsurã ce ne apropriem de vârf devine tot mai grea, însumând o distanþã de 25 km. Dupã aceastã urcare, destul de lungã ºi obositoare, avem parte de o coborâre spectaculoasã de 12 km pe care se pot atinge viteze destul de mari, dar sã avem grijã sã nu trecem pe lângã indicatorul spre Cerna Sat unde trebuie sã facem la dreapta , intrând totodatã în Valea Cernei.

Dacã pânã acum am avut parte de un drum asfaltat de aici urmeazã un drum nemodernizat ºi niºte pantaloni buretaþi ºi-ar dovedi utilitatea. Vom merge 18 km pe un drum fãrã urcãri ºi cobãrâri pânã la Campingul din Cerna Sat unde vom înnopta. Cãsuþe din lemn. Susurul Cernei liniºtea nopþii... ºi atât.

A doua zi vizitãm Cheile Corcoaiei, chiar lângã camping, dupã care încãlecãm bidiviii ºi ne pregãtim de o primã portiune de 5 km de urcãri ºi coborâri pânã la Lacul de acumulare Ivanu, lac imens la poalele Munþilor Godeanu. Drumul forestier care îl ocoleºte are 25 km.

Ajungem la locul de unde izvorãºte Cerna (Izbucul Cernei) unde vom poposi pentru a ne umple bidoanele cu apã ºi a prinde forþe pentru urmãtoarea urcare de 5 km traversând podul peste rãul Cerna ºi mergând pe drumul principal spre dreapa.

Dupã efortul depus pentru aceastã ultimã urcare a traseului (pâna pe la 1000 m), coborâm pânã la Lacul de acumulare de la Valea Mare. Drumul continuã pânã in satul Padeº ºi, urmãrind indicatoarele la intersecþia cu DJ 67 Târgu-Jiu – Bãile Herculane, vom face la Stânga spre Tismana, 18 km, porþiune de drum parcursã ºi în prima zi.

La sfãrºitul celor 2 zile de pedalat vom avea 162 km parcurºi, câteva kilograme de praf sau noroi pe noi ºi biciclete ( depinde vreme), dar mulþumiþi ºi dornici de o altã turã.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mai este valabil traseul? Cand il reluati? Din aprilie sunt la Severin pt. 2 luni si imi doresc o tura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut Cata cand facem o tura cu silviu,niki4,marian,....toata gasca cand ai timp sa ne anunti si pe noi

ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this