krupp

De la Lume Adunate si la Lume inapoi Date

Recommended Posts

deschid acest topic in ideea ca aici vom putea posta chestii (altele decat cele legate de ciclism) gasite pe net, vazute live sau patite de noi, carti citite, filme vazute, chestii care ne-au placut, impresionat, zguduit, scarbit, etc etc. hai sa fim si oameni obisnuiti in afara de lumea exclusivista a ciclismului, hai sa ne conturam mai bine profilul si, de ce nu, sa ne gasim pasiuni comune.

eu incep cu postarea unui articol scris de iulian comanescu in dilema veche despre internet si comunicarea pe el>

Iulian COMÃNESCU
Unde duce jurnalismul colectiv

Jurnalismul colectiv/cetãþenesc, care se manifestã mai ales pe Internet, în construcþii de tip Web 2.0, este considerat de unii ca asasinul (colectiv) al mijloacelor de informare clasice, în timp ce alþii îl iau cu greu în seamã sau, dacã ºtiu ceva despre el, îl persifleazã. Cît ºi cum vor schimba noile modalitãþi de comunicare faþa lumii, pînã la urmã? Deºi e prea devreme pentru un rãspuns definitiv, cîteva caracteristici ale fenomenului sînt în acelaºi timp premisele unui rãspuns la întrebare.

Despre ce e vorba, pînã la urmã? În ultimii ani, pe Internet, oameni fãrã experienþã de comunicare au început sã-ºi dea cu pãrerea sau sã furnizeze informaþie în cele mai variate domenii. Ceea ce în presa clasicã exista doar marginal, sub forma scrisorilor pe adresa redacþiei sau a interviului colectiv pe stradã (aºa-numitul vox pop), a devenit un fenomen cvasigeneral. Toatã lumea nu numai cã are ceva de spus, dar o ºi spune prin intermediul unor platforme uºor de mînuit ºi, în plus, gratuite.

Blog, Wiki, Youtube. Platformele de exprimare în acest stil (adicã paginile de Internet ºi facilitãþile oferite de acestea) sînt nenumãrate, însã cele mai de succes pot fi încadrate în trei categorii. Se ºtie despre blog cã a însemnat, pînã nu de mult, jurnal personal, adicã o succesiune de însemnãri aºezate pe pagina de Internet, de la coadã la cap, dar în ultima vreme programele ºi site-urile de blog sînt folosite pentru cele mai diferite conþinuturi, de la cãrþi începute pe Internet ºi destinate tiparului, pînã la site-uri aproape clasice de ºtiri.

Softurile de tip Wiki permit organizarea ºi prezentarea informaþiei în stilul celebrei Wikipedia, adicã în pagini care corespund articolelor. Noutatea principalã se referã la faptul cã articolele pot fi, în general, create ºi editate de cãtre oricine. Curios, acest sistem a funcþionat foarte bine pentru domeniile cele mai diverse (pornind de la generalitãþile de pe Wikipedia.org), fiindcã e mult mai greu sã distrugi o paginã, decît sã revii la forma anterioarã, bunã sau cel puþin acceptabilã, a textului.

În fine, YouTube, Google Video ºi celelalte platforme din aceeaºi categorie sînt stomace de struþ în care se stocheazã cele mai diferite tipuri de filme ºi filmuleþe. În general, e vorba de clipuri de cîteva minute, multe din ele originale, altele decupate din seriale, lungmetraje, emisiuni TV produse de profesioniºti. Tot acest ansamblu de practici este destul de vag desemnat cu numele de Web 2.0, care se referã, în acelaºi timp, la conþinut, la platformã ºi la modalitatea de utilizare.

Democratizarea comunicãrii. Dacã „democratizarea artei“ s-a referit mai curînd la accesul la creaþie al întregii societãþi, odatã cu fenomenul Web 2.0 se poate vorbi de o „democratizare a comunicãrii“ care priveºte mai curînd producþia de conþinut. Numãrul total al blogurilor existente în întreaga lume se ridicã, dupã unele surse, la peste 100 de milioane. Cu alte cuvinte, cam 1 din 50 de locuitori ai Terrei ºi-a fãcut un cont pe un site gratuit ca Blogger.com sau Wordpress.com. Nu întotdeauna însã a ºi scris folosind acel cont ºi, dacã a scris, nu în toate cazurile a fost citit. La fel, numãrul enciclopediilor Wiki e considerabil, ca ºi al articolelor din enciclopedii, iar filmele personale puse pe YouTube sînt nenumãrate.

Jurnalismul colectiv este aºadar un succes din punctul de vedere al producþiei de conþinut. Din punctul de vedere al receptãrii, „prea puþine flori poartã rod“, deºi în cazurile de succes se poate vorbi de cifre notabile. YouTube a depãºit 100 de milioane de vizionãri de clipuri pe zi, iar un blog românesc popular, despre fotbal, precum al lui Cãtãlin Tolontan, are cam 6.500 de vizitatori pe zi, în timp ce cotidianul Sport Total vinde, cu cheltuieli infinit mai mari, 3800 de exemplare zilnic.

Niºa. Un blog deschis la unul din marii provideri gratuiþi nu costã nimic (dacã nu punem în calcul conexiunea la Internet), iar un altul, cu domeniu propriu ºi gãzduire specialã pe un server, costã cam 150 de euro în primul an. La astfel de cheltuieli, conceptul e sustenabil pentru domenii înguste, de la creºterea porumbeilor la aparate foto cu film. Nimeni nu te poate împiedica sã începi ºi o minienciclopedie pe aceeaºi temã, cu aceleaºi costuri, iar a pune filme pe YouTube se reduce la preþul camerei digitale, de 2-300 de euro. Este motivul pentru care Web 2.0 are efectiv succes în zone de acest tip ºi îmbogãþeºte informaþia existentã în mediile de informare clasice.

Legãturile. Web 2.0 nu înseamnã însã doar o „coadã lungã“ de astfel de miniresurse de informaþie, ci ºi motoarele de cãutare tip Google, care te duc la ele, ºi hãþiºul greu de descris de legãturi dintre ele. E vorba de listele de pe pagina de intrare (blogroll), dar ºi de subsolul blogului, unde se poartã discuþiile, de agregatoare de bloguri (care grupeazã conþinutul cîtorva sute de jurnale) º.a.m.d. Pe o astfel de reþea poate avea loc aºa-numita promovare viralã, în care o pozã sau un clip amuzant, dar cu un mesaj publicitar nedominant, este lansatã ºi trimisã mai departe în comunitatea de mini-site-uri.

Cultura fragmentului. ÃŽntr-o astfel de înlãnþuire hipertextualã, disciplinele teoretice, în accepþiunea lor de edificiu, îºi pierd identitatea ºi structura, devin o amorfã colecþie de „curiozitãþi“. Acest tip de prezentare induce, desigur, o culturã mozaicatã la cei care beneficiazã de ea, adicã în curînd întreaga omenire. Ceea ce e rãu, fiindcã profunzimea e rareori atinsã în astfel de condiþii. Dar este în egalã mãsurã bine, fiindcã un astfel de minienciclopedism sau wikipedism corespunde curiozitãþii naturale a omului ºi îl vindecã de boala supraspecializãrii.

Adevãrul statistic. Ioan Mãrgãrit, editorul HotNews.ro, se referea la „verificarea statisticã“ a informaþiei, pe motoarele de cãutare. Cea mai simplã formã a ei se referã la ortografia unui nume strãin. Google, de pildã, dã ceva mai puþin de 700 de rezultate pentru „Jean Baudrilard“, cu un „l“, dar peste 2,6 milioane pentru „Jean Baudrillard“, aºa cã putem presupune cã forma corectã e cea de-a doua. Pe acest gen de criteriu de adevãr se poate construi, desigur, o logicã probabilisticã, mai difuzã, dar mai utilã azi decît Organonul lui Aristotel.

Pseudonimitatea. E un cuvînt de datã recentã, care se referã la cvasianonimatul de care poþi beneficia pe Internet. De la apariþia acestuia, oamenii îºi iau pe Web nume de împrumut, în scopuri ne-oneste (atacuri la adresa altuia, pe forumuri) sau din amuzament. Gradul de anonimat pe care îl asigurã în realitate Internetul e foarte redus, fiindcã orice comunicare lasã urme. Însã pseudonimele folosite corespund, în ultimã instanþã, unui anume comportament ºi caracter virtual, care le completeazã pe cele din viaþa concretã. Personalitãþile noastre se accentueazã, pe Internet, sub pseudonim, ca în timpul unei beþii. Ceea ce iarãºi dã naºtere unui caracter apãsat retoric.

Entertainment-ul. Lumea vrea mai puþin sã se informeze, pînã în pînzele albe, pe Web 2.0, dar ºi la televiziunile comerciale sau în tabloide. Trebuinþele de pe nivelele de bazã ale Piramidei lui Maslow sînt satisfãcute, aºa cã noua comunicare – ºi nu numai Internetul – se ocupã mai mult cu distracþia, decît cu „terapia cognitivã“ pe care o asigurã tradiþional presa. E drept însã cã în interiorul entertainment-ului apar noile probleme politice, referitoare la gen, etnie, ecologie, trai sãnãtos ºi aºa mai departe.

Concluzie. Facilitãþile copioase oferite de Internet duc la „balonare informaþionalã“. Mulþi scriu, puþini citesc, iar de la un nivel minim al discursului încolo, succesul depinde de întîmplare ºi promovare, mai curînd decît de calitatea deosebitã/noutatea/relevanþa mesajului. E prea devreme ca sã putem ºti cum va ieºi omenirea din aºa-numita „Revoluþie Web 2.0“ sau, mãcar, dacã aceastã revoluþie are rost. Cert e doar faptul cã zgomotul a început sã se aglutineze în serii cu sens, pe Wikipedia, blogurile vizitate sau YouTube. Tandemul presã tradiþionalã-new media nu este încã pus la punct, dar, la un moment dat, din el va rezulta o lume coerentã din punct de vedere informaþional. Diferitã de cea de azi, dar nu întoarsã pe dos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

doctore, daca tot ai vazut topicul asta am un mesaj special pentru tine. e un citat din "tropic of capricorn" de henry miller si suna cam asa: America looks like a bold, masculine world, actually it's a whorehouse run by women, with the native sons acting as pimps and the bloody foreigners selling their flesh".

asta e o chestie scrisa prin 1957 dar cat de adevarata este ea si astazi, am i right doctor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da da, bun topic. eu recunosc deschis ca n-am in cap doar pedale si frecventez mai des site-urile culturale decat altele. daca veti avea un pic de rabdare sunt sigur ca va v-a amuza "aerostatul" acesta http://www.clubliterar.com/text.php?tid=2852 iar daca aveti pe langa rabdare si inclinatii detectivistice o sa gasiti si chestii scrise de mine pe site-ul acela :wink:

Din pacate n-am destul timp sa citesc cat as vrea si nici destula inspiratie sa scriu cat as vrea. In rest sunt o biblioteca ambulanta de jazz; am descoperit recent un tip teribil: Shigeru Umebayashi. Il recomand cu caldura fanilor genului. Mi-ar place sa gasesc si ceva feed-back in sensul asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As adauga dintre cei "grei": Miles Davis, Keith Jarett, Jan Garbarek, Philip Glass, Eberhard Weber pt. inceput. Dintre ai nostrii f. bun mi se pare Balanescu ( albumul Maria T e fara repros). Dintre cei care au inventat muzica asta: Glenn Miller, Benny Goodman, Duke Ellington, Stanley Clarke...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chich Corea, Luis Armstrong, Dizzi Gilespi ascult si eu cand am starea necesara dar.... nu i-am incercat cu untura de porc

Pe jazz n-am incercat nici eu cu untura de porc dar mi-am luat de la sex-shop un lubrifiant (Hot-caresse, 70 ron) si n-a fost deloc rau; nevasta-mea chiar m-a felicitat pt. alegerea muzicii. :oops: Merge excelent cu Airto Moreira-drums. Ai si ritm, ai si timing, ai si reper, ...rupi patu' ce mai! Daca incerci cu untura de porc da un semn aici ca sa stim si noi ce si cum... Merge sa pui pe replay? Sau trebuie solutii speciale, dedicate de uns lantul?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun articolul Kruppy taica. Frumos scris si foarte adevarat.

Dar cum eu sunt fan de youtube http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif , nu pot sa nu "dau inapoi la lume" chestia asta:

Si asta este si raspuns pentru cei care sunt pasionati de Jazz :D

Respect baieti pt jazz..dar nu este pe gustul meu.

Eu "dau inapoi la lume" asa ceva :twisted:

Fuck!! ce poate fi mai adevarat decat sloganul "Sex, drogs and rock'n roll"

WILD THING

Share this post


Link to post
Share on other sites

prietene popez, imi place despre tine ca apreciezi lumina si inca te mai uiti la cer, chiar daca esti roman (m-am uitat pe trebile de pe clubul literar). jazz-ul e alta poveste, poate sa iti placa sau sa il urasti ca sarea in ochi. mie imi place de vreo 3 ani si m-a schimbat mult de atunci. e singura muzica care te baga in transa si sta mai bine pe un hodorog de 28 de ani ca mine decat muzica de discoteca/club pe care o asculta unii pretenari din dotare.

nici "wild thing-ul" lui ovidiu nu ma lasa rece, imi aduce aminte de vremile cand imi rupeam blugii si ii mazgaleam cu pixul, de manusile de piele ale mamei, carora le-am taiat degetele pentru a putea intra in grupul metalarilor de pe strada. ohoho, ce vremuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

popez, mersi de recomandarea cu Airto Moreira. ascult acum The Other Side Of This (1988) si suna nemaipomenit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

frankie, hei frankie, you crazy nut. sunt mort dupa hooker. am niste cd-uri pe care le port tot timpul in perindarile mele. e asa placut sa meri cu masina si sa asculti hooker. apropo, ai vazut pusher? http://www.imdb.com/title/tt0117407/

ei bine, e acolo, e acolo in filmul asta danez, un tip de il cheama frank si mai e un tip care il cheama milo (un emigrant croat). la un moment dat frank trebuie sa-i inapoieze lui milo niste bani pentru o cantitate de cocaina. frank nu are banii si milo trebuie sa-l tortureze, asa cum fac mafiotii. ei bine, scena aia e geniala. imi place asa mult cum ii zice ala lu asta :"hei frank, frankie, why...." si il mai curenteaza un pic. filmul merita vazut, plus ca e doar primul dintr-o serie de trei, toate bune si destepte. asa ca, mai lasati fratilor cinematografia americana si cercetati si nordicii, asiaticii sau, mai ales, mexicanii.

treaba cu pusheru a trebuit s-o zic pentru ca imi statea in varful deshtelor de cand l-am cunoscut pe frank aici si ma gandesc ca daca o sa dau ochii cu el vreodata asa am sa-i zic "hei frankie"

Share this post


Link to post
Share on other sites

frankie, hei frankie, you crazy nut. sunt mort dupa hooker.

Pentru re-nviere propun :

Muddy Waters

Imagine postată

Jimmy Reed

Imagine postată

http://www.easygreen.net/music/ohbaby.mp3

Sonny Boy Williamson

Imagine postată

T-Bone Walker

Imagine postată

apropo, ai vazut pusher?

Nu

P.S. Blues-ul nu trebuie inteles doar ca stil de muzica ci mai ales ca expresia unei filosofii si a unui stil de a viata; din blues "vorbeste" viata si experienta vietii.

Seamana (pe departe) cu cicloturismul; cine nu a trait si practicat asa ceva nu are ce povesti :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Franc nenicule...

Mi se ridica parul pe spate cand ma uit la clipurile cu John Lee Hooker.

Ai dreptate 100% cand spui ca asta e muzica de cicloturism.

Imi plac "vechiturile" astea dar pur si simplu ma apuca batzul la chestiuni mai "grele" (gusturile nu se discuta)

O prietena buna spunea ca piesa asta este ca o partida de sex buna.

Incepe cu un preludiu de mori si se termina in extaz.

Iar la solo drums exista un om...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Franc nenicule...

Mi se ridica parul pe spate cand ma uit la clipurile cu John Lee Hooker.

Nu numai tie :wink: ; si pentru asta trebuie sa te nasti ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

iata ce zice agentia de presa newsin:

Oradea: Pe role în Cartea Recordurilor

Trei studenþi orãdeni vizeazã sã ajungã în Guiness Book, patinând timp de zece zile pe role, transmite corespondentul NewsIn.

Májer Ãdám, Hegyeli Hunor ºi Demeter Zsolt ºi-au propus sã parcurgã 1.000 km pe role, în cadrul unei acþiuni denumite 'TranSkaters...for a healthy life'. Cei trei tineri, însoþiþi de o tânãrã studentã, pe bicicletã, au pornit, vineri, din faþa Primãriei Oradea, urmând sã parcurgã traseul Cluj - Braºov - Sfântu Gheorghe - Miercurea Ciuc - Sovata - Cluj - Zalãu - Marghita - Oradea.

'Vrem sã tragem un semnal de alarmã faþã de încãlzirea globalã, sã promovãm un stil de viaþã mai sãnãtos ºi sã intrãm în Cartea Recordurilor. Ideea ne-a venit la o cafea. Apoi ne-am documentat, am strâns aprobãri ºi am cãutat sponsori', a declarat Demeter Zsolt .

noi de ce nu am stiut de asta si de ce nu am facut nimic pana acum, mama ei de treaba!

Share this post


Link to post
Share on other sites

sa nu ma apuc sa Insir,Intr-un cuvant,evergreen

clasica nimeni?macar orchestra din Londra.....

depinde de toane,cand ma supar daram peretii cu tehno house sau un Europe ceva http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif Insa chiar acum ma delectez cu Shirley Bassey-the power of love, varianta care suna foarte bine cantata si de Jennifer Rush

iar alta greutate care va dainui ,Rightous Brothers cu a lor Unchained Melody......totusi sunt prea multe, prea bune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uite una dinte pasiunile mele facultative :D http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif , cam exotica dar asta e :

http://www.damtp.cam.ac.uk/user/gr/public/bb_history.html

The outer white area is the core or centre of the galaxy NGC4261. Inside the core there is a brown spiral-shaped disk. It weighs on hundred thousand times as much as our sun.

Because it is rotating we can measure the radii and speed of its constituents, and hence weigh the object at its centre. This object is about as large as our solar system, but weighs 1,200,000,000 times as much as our sun.

This means that gravity is about one million times as strong as on the sun. Almost certainly this object is a black hole.

Mai multe vezi aici: http://www.damtp.cam.ac.uk/user/gr/public/bh_intro.html

Pentru un pic de fun astronomic, intratzi aici :D :

http://hubblesite.org/explore_astronomy/black_holes/

http://csep10.phys.utk.edu/guidry/violence/black5.html

Intrebarea de garaj :D : Are vreo legatura Big bangul (formarea propriului nostru Universului) cu formarea gaurilor negre in general?

Da. Si acum cel mai scurt raspuns: Aceste doua fenomene sunt de fapt unul si acelasi lucru :twisted: :wink: , asta e teoria mea in cadrul Mecanicii gaurilir negre, exitic domeniu nu?! :D :D http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Cautzion !!! Risc ridicat de explicatzii detaliate :twisted: http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.