buchter emil

Tehnica de centrat roti

Recommended Posts

Se zice ca daca depinzi de altul ,e batut de DUMNEZEU Am avut si eu niste jenti ambrozio de centrat.Bineinteles ca am fost pe la ION de la crangasi ,BEBE de la televiziune si multi alti.Daca pe vremuri problema era rezolvata rapid de catre batrani meseriasi ,acuma tinerei care sunt acuma in afara de multa vaicareala si sfaturi de genul ...ii ajunge domne la jeanta e veche ,alta domnule.Toti se inghesuie la NEA MIRCEA de langa LIA MANOLIU considerat ca fiind ultimul mohican. BEBE in afara de vrajeala si de luat bani nu vezi ,cum vede ceva complicat in care nu iese banul rapid nu se baga.Macar ION e baiat bun si simpatic dar in centrat este suptirel. De acea cu ajutorul vostru hai sa incercam sa centram teoretic si peurmaa fiecare pune in practica daca doreste. Nimeni din care stiu aceasta tehnica se feresc sa spuna. Ce stiu eu este si aici vorbim numai de jocul axial este faptul ca odata ce ai aflat zona lovita ,eliberezi spitele din tensiune si se folosesc niste calapoturi de lemn care se pun in zona lovita axial si se loveste cu ciocanul de plastic pana opti o uniformitate acceptabila .Astept cu nerabdare orice fel de sfaturi si sugesti ,si eventual de unde se poate face o scula de centrat .Eu in orice caz sunt hotarat sa fac treaba asta m-ai ales ca indemanare cat de cat zic eu am. ;) M-am saturat sa depind de altu sa car jentile in tot orasul ,si mai ales ca fratilor pana la urma nu este vorba de MATEMATICA

Share this post


Link to post
Share on other sites

De googalit ai googalit? Ai incercat sa centrezi vreo roata pana acum si nu ti-a iesit?

Tu chiar trebuie sa spui cate o platitudine, o vorba fara rost si temei la orice post sau topic? Ai scris ceva legat de subiectul propus de Emil? Ai vreo experienta in sensul interesului lui?

Te anut ca la urmatoarea bagare in seama, gen camera de chat iti iei suspendare de o luna. Sa mai vezi si culoarea la pedala.

MBZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

DE incercat bineinteles ca am incercat fara a avea dispozitive adecvate si au iesit foarte bine radial dar axial nu prea ,si nimic nu este mai neplacut decat acest lucru.

Ma asteptam din partea ta la niste sfaturi ,de vrajeala si de misto credema ca sunt satul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am incercat sa centrez niste roti si pot sa spun ca m-am descurcat decent. Pentru a elimina descentrarea laterala, am identificat zona si apoi am strans/destrans spitele cu cate 1/4 din tura pana cand am obtinut o centrare satisfacatoare. Apoi evident au aparut problemele de "ovalizare" a jantei. Acolo am strans/destrans uniform cate 5-6 spite din dreptul bombarii, atat cele dinspre stanga cat si cele dinspre dreapta. Pe post de reper am folosit sabotii de frana (frana fiind mai stransa in prealabil, astfel incat sa fie apropiati sabotii de janta). Este foarte importanta detorsionarea spitelor din cand in cand. Atunci cand sunt stranse/destranse niplurile, spitele se torsioneaza in jurul axei. Dupa ce janta este aparent centrata, spitele trebuie detensionate (eu fac acest lucru strangandu-le cu mana cate 2-3, se aude cate un "pocnet" care semnaleaza faptul ca s-au detorsionat). Dupa aceea roata trebuie in general usor recentrata. Se repeta operatiunea asta pana cand e centrata.

Eu am urmat pasii pe care ii zice nenea Sheldon Brown aici (la partea de Tensioning and Truing): http://sheldonbrown.com/wheelbuild.html . Problema cu rotile centrate de mine e ca desi sunt cat de cat centrate (au o abatere neglijabila din punctul meu de vedere, gen 1/2 mm maxim), spitele sigur nu sunt tensionate adecvat. Adica pentru o centrare rezistenta in timp, toate spitele trebuie sa fie tensionate pana la un anumit punct, si pentru asta trebuie folosita o cheie dinamometrica pentru spite. Sau experienta mesterului. Probabil ca acolo intervine diferenta dintre mesterii de acum, care nu au intotdeauna sculele potrivite si nici nu au experienta, si cei de mai demult, care aveau o experienta vasta in domeniu. De exemplu in Cluj, cel mai bine mi-am centrat rotile la BikeSport, unde stiu ca au si mesteri buni si scule bune. Mi-am centrat la ei rotile de la MTB la o luna dupa ce mi-am cumparat bicicleta si pana in ziua de azi n-au mai avut nevoie de vreo centrare (am facut cam 1000 km cu ea), rotile fiind destul de entry-level.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Presupus ca vorbesti strict de centrat si nu de construit o roata noua si respecti citeva principii simple ("intins" roata, asezat spite, maximal 1/4 de rotatie pro niplu ,etc.) un astfel de dispozitiv si un ceas comparator te ajuta foarte mult:

http://www.zentriboy.de/zentriboy.html

Mi-am confectionat un dispozitiv dupa principiul celuia din link-ul de mai sus si mi-am facut rost de citeva ceasuri comparatoare care nu mai corespundeau 100% normelor (de la sculeria unei intreprinderi und am lucrat cu multi ani in urma). De rezultate sint multumit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana acum am centrat singur rotile de cateva ori, fara stand, doar cu ajutorul sabotilor de frana. Eu sunt destul de multumit de rezultat, adica rezista la gropile normale din Buc. Nu am vreun fel de inclinatie spre mesterit chestii asa ca mi-a luat ceva mai mult timp pana am invatat (tot din articolul lui Sheldon Brown), dar se poate.

Este important sa ai o cheie de spite de calitate, eu am stricat un rand de nipluri cu o cheie Point de 7 lei...

Eu compar cat sunt de tensionate spitele dupa cum suna, nu prea imi dau seama daca trag de ele. Fiecare din cele 4 categorii de spite suna diferit (edit: 4 doar la roata din spate pentru ca roata nu e simetrica).

Asa cum a spus si majikstone, este foarte (foarte foarte) important sa destresezi/detorsionezi/etc roata la sfarsit si sa verifici ca a ramas centrata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Totusi eu am aflat de la cei care se pricep mai bine faptul cand roata a suferit o lovitura chiar minora folosirea ciocanului de plastic si a calapoturilor este obligatorie. Toti de aia se feresc sa se coplice cu astfel de roti care cer munca multa si nu toti sunt instare .

Aseara am facut 2 h o incercare si cu ce a-ti mai scris voi am reusit sa o fac snur darrrrrrrrrrr bataia radiala tot mai este .O sa fac o scula la servici ca vorba aia 50 la suta face scula si 50 depinde de tine.

sanatate

Edited by buchter emil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am folosit niciodata ciocan sau calapod sau altceva. Doar daca marginea jantei este indoita ca urmare a unei izbituri intr-o bordura sau groapa, folosesc un patent sau o cheie reglabila si indrept marginea.

La construirea unei roti scula conteaza doar 5% !!!

Daca janta e prea idoita, renunt sa o fac, chiar daca as putea. Asta pentru ca, odata iesita din forma, va ceda iarasi destul de repede.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recomand centrarea rotilor bicicletelor personale de catre meseriasi care se ocupa numai cu centratul rotilor. Din fericire in Bucuresti mai sunt vreo doi-trei buni la asa ceva. Acestia stiu ce lungime trebuie sa aiba spitele in functie de butuc si latimea gentii, stiu sa faca "farfuria" la roata din spate in functie de numarul pinioanelor si alti parametri. Stiu cat de tare trebuiesc stranse niplurile. Experimentele se pot face pe roti ieftine, dar oricum niciodata nu vor iesi ca unuia care face asa ceva de ani buni !

Ce probleme vor apare in timp daca le centram noi ? Sigur nu vom reusi sa eliminam "bataia" pe verticala, spite care "plesnesc" cand nu te astepti, spite care se desfac singure, sigur "farfuria" pe spate nu va fi bine pozitionata, spite care ies in afara interiorului gentii (spre camera) - Aceste capete in timp strapung mantaua de protectie si perforeaza camera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De cind merg cu bicicleta inca n-am fost la un specialist care sa-mi centreze rotile. Am stiut de regula cind e cazul sa arunc o janta fiindca din moment ce o tratezi cu ciocan si calapod o "foarte sub tensiune". Daca nu ai doua miini stingi, esti putin versat tehnic si lucrezi dupa motoul "incet ajung mai repede" centratul unei roti nu e atita de complicat cum cred unii.

P.S. De o anumita experienta si rabdare are nevoie fiecare care are de gind sa execute aceasta "operatiune delicata" altfel e mai indicat sa mergi la cineva care dispune de experienta si sculele necesare si (in unele cazuri) iti da o garantie pe viata la o suma corespunzatoare:

http://www.whizz-wheels.de/garantie.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

exista scrise carti de sute de pagini despre roti, nu pun aici din pricina drepturilor de autor. eu imi centrez singur rotile dar nu recomand experimentele pe roti de sute de euro pana nu va invata un mester priceput. as zice ca este o arta a construcitei si intretinerii rotilor.

frank, nu mi-e foarte clar: de unde as putea cumpara un aparat de tensiune, altul decat cel de la park tool.am vazut ca tu ai facut o adaptare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

frank, nu mi-e foarte clar: de unde as putea cumpara un aparat de tensiune, altul decat cel de la park tool.am vazut ca tu ai facut o adaptare.

Vorbesti de asta ?

http://www.radforum.de/selber-gebautes-zeug-175581-3.html

Nu e constructia mea ci a unei fete (Ulrike) pe care o cunosc de pe alte forumuri de ciclism

Dupa cite stiu, tensiometrul de la Parktool este cel mai ieftin. Pentru un tensiometru de la DT Swiss (http://www.dtswiss.com/Products/Proline/DT-tensio-analog.aspx?lang=en-US) sau Centrimaster (http://www.centrimaster.de/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=71)trebuie〈=en ) trebuie sa bagi mina mai adinc in buzunar, ceea ce multe ateliere care repara biciclete nu fac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sau se ciupeste spita si se asculta sunetul generat la ureche, sau la microfon+laptop+analizor spectral in frecventa pentru a indica frecventa de rezonanta. Eu le fac la ureche si n-am reusit sa rup spite, dar am reusit sa sparg o janta (aluminiu prost, janta proasta)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Că veni vorba de tensiometre... Nu a văzut nimeni ”Les Triplettes de Belleville”?

Recomand filmul acesta, cu multă căldură. Mai ales pentru tehnica de echilibrare a tensiunii în spiţe.

Făcând abstracţie de pamflet şi diapazon, metoda este deosebit de practică.

Am folosito şi o să o folosesc în continuare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tot offtopic, recomand si io filmul ala. In general asa, lasand la o parte treaba cu ciclismul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Că veni vorba de tensiometre... Nu a văzut nimeni ”Les Triplettes de Belleville”?

Recomand filmul acesta, cu multă căldură. Mai ales pentru tehnica de echilibrare a tensiunii în spiţe.

Făcând abstracţie de pamflet şi diapazon, metoda este deosebit de practică.

Am folosito şi o să o folosesc în continuare.

Fara diapazon ma descurc dar turnul Eiffel cu ce il inlocuiesc ? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

puteti sa-mi spuneti si mie cum il gasesc pe 'nea mircea de langa lia manoliu'? stau relativ aproape de zona si informatia poate fi utila

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nea MIRCEA este plecat o luna in tur. 0723438941 tel lui

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu toate ca nu am experienta in centrat, m-am apucat acum cateva seri sa imi centrez roata singur, neavand timp sa ajung la service.

Zis si facut: google, youtube etc.

Am scos anvelopa si camera, intors bicla cu fundu-n sus, infipt roata-n furca si la treaba. Mi-a iesit exemplar dupa doar ~ 20-30 minute de surubarit. Am repetat operatiunea si pe spate, aici a durat mai mult pentru ca am gasit spite care nu erau stranse corect si a trebuit sa o iau cam de la zero. Aici a durat cam 45 minute de la slabitul spitelor pana la intoarcerea bicicletei pe roti.

Am avut insa noroc ca nu era si ovalizata roata, altfel nu cred ca ma mai descurcam atat de bine...

Oricum, concluzia pe care am tras-o eu din toata povestea este ca daca ai ceva timp liber, putina dexteritate si imaginatie si un cd cu muzica buna ca si calmant (pentru ca risti sa-ti pierzi rabdarea uneori), pana la urma iti iese treaba bine.

Concluzie la concluzie -- luati-va cd-uri cu "pasarea colibri", ajuta la centrarea rotilor :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

otmar nu vreau sa fiu rautacios dar era vorba de jenti cu probleme cu joc radial ,asa din astea vorba ta cu putina muzica si o bere buna o face toata lumea.

Bine acuma daca exageram cu berile si bem o lada cred ca reusim sa facem o roata patrata. Glumesc desigur OTMAR sper ca nu te-ai suparat faceam si eu o glumita pe praful asta

sanatat si sa auzim de bine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am si eu rotile putin descentrate ceea ce inseamna ca o sa aplic metoda Otmar, chiar si cu Pasarea Colibri :D

Nu inteleg ce este si de unde vine jocul radial, care este diferenta intre o roata descentrata si una cu joc radial?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jocul radial vine de la raza rotii, care nu este egala peste tot. Astfel ea poate avea o forma de ou. Daca invarti o roata si o privesti dintr-o parte, ea trebuie sa descrie un cerc perfect, sa nu se observe ca se invarte. Daca are pe undeva un cucui se observa imediat si inseamna ca are joc radial.

Nu e cel mai greu lucru de indreptat. Mai greu e daca are o adancitura, ca urmare a unei lovituri directe, frontale.

Majoritatea rotilor noi au o forma putin ovala in zona imbinarii. Saptamana trecuta mi-am facut doua roti cu jante Remerx Jumbo, si ambele au iesit putin bombate la imbinare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mersi Lucian, acum inteleg cum e treaba cu radialul asta, chiar nu mi-a trecut prin cap ca o roata se poate si ovaliza; eu chiar ma gandeam sa-mi fac singur doua roti pentru mtb, insa treaba cu radialul asta cred ca complica mult si constructia rotilor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Constructia nu cred. Daca pornesti de la zero si in prima faza tii cont sa fie egal numarul de rotatii pentru fiecare niplu, logica imi spune ca abaterile initiale ar fi foarte mici, pe la 0.5 mm maxim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-am studiat deloc pana acum treaba asta, am zis s-o las cand i-o veni vremea. Chestia cu numarul de rotatii egal mi se pare logic acum, insa asta presupune ca spitele sa fie toate egale indiferent de pozitia pe care o ocupa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.