ovidiu

Mic ghid de limba română

Recommended Posts

Pentru cei ce doresc sa mai afle cate ceva despre minunata limba romana m-am gandit sa scriu urmatoarele randuri. Nu strica daca le cititi, poate va prind bine candva.

- Cratima

Cea mai recenta descoperire in tehnologia tastaturilor este introducerea unui buton care are pe el 2 linii orizontale, una din ele fiind denumita in popor cratima. Conform dexonline, cratima este un semn grafic (-) folosit pentru a lega douã sau mai multe cuvinte care se pronunta impreuna, pentru a desparti cuvintele in silabe etc. Ea se foloseste cam asa:

* El s-a dus acasa.

* L-am vazut pe strada etc., cratima fiind folosita pentru a desparti pronumele de verb. In acest caz puteti verifica daca ati pus cratima corect facand abstractie de ce e dinainte de cratima. Daca suna corect, e bine. Daca nu, nu.

Utilizarea cratimei in cuvinte omofone precum "dati" si "da-ti":

Trebuie sa dati 2 examene. (voi dati)

Da-ti singur seama de consecinte. (desi suna fortat, ideea este de "da-ti tie seama")

Concluzie: verb + "ti" in cazul persoanei a doua plural

verb + "-ti" in cazul in care actiunea se refera la acel "tie"

- Verbul "a intra" nu are forma de persoana a doua singular "intrii", ci pur si simplu "intri". Se scriu cu 2 i verbele care in forma de infinitiv au un "i" spre sfarsitul cuvantului. Exemplu: a scrie -> tu scrii, a veni -> tu vii

- In limba romana inca nu au fost acceptate formele "sh", "tz", "k". E mai usor de scris "s" in loc de "sh", "t" in loc de "tz" etc. si mai elegant.

- Punctele de suspensie nu sunt singurele semne de punctuatie, iar cand sunt folosite se folosesc doar 3 si nu 100. Mai exista virgule, puncte la finalul propozitiei, punct si virgula si alte hieroglife uitate de lume. Ideile se pot organiza in fraze si propozitii delimitate cu semne de punctuatie corespunzatoare. Arata mult mai bine decat un text scris cap coada ca un meci comentat de Ilie Dobre.

Numai/Nu mai

Se scrie NUMAI atunci cand el are sensul de "doar": Mai am numai 10 lei.

Se scrie NU MAI atunci cand se neaga un verb: Nu mai merg la plaja.

DECAT

Se foloseste fie la inceputul propozitiei (Decat sa ma duc la scoala mai bine ma duc la baut), fie cand este precedat de cuvantul "nu" (Nu am decat 3 zile pana la examen).

O exprimare de genul "Am decat 3 zile pana la examen", desi este des intalnita, suna oribil.

Nimeni nu este perfect si din aceasta cauza greselile minore vor fi tolerate.

Totusi...ne aflam pe un forum dedicat ciclismului, nu pe un forum in care se dezbat influentele klingoniene in gramatica pamantenilor care salasluiesc pe pamant.

Topicul ramane deschis pentru completari si corecturi. Alte pareri, injuraturi, critici nu intereseaza pe absolut nimeni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

În limba română, litera k se foloseşte pentru scrierea cuvintelor care se formează cu prefixul “kilo”, ca de exemplu kilogram, kilometru, kilocalorie, sau altele la fel. Se foloseşte de asemenea şi pentru scrierea numelor proprii sau a neologismelor. Folosirea ei în alte scopuri, spre exemplu pentru astfel de scrieri: dakă, ke faki?, etc., dovedeşte că eşti analfabet sau un bou cu 4 clase de pe mIrc.

Litera ş nu poate fi înlocuită de sh, j sau alte aberaţii gramaticale (exemple: ejti, sharpe), iar litera ţ nu poate fi înlocuită de tz. Y nu înlocuieşte litera i. Folosirea acestor structuri dovedeşte aceleaşi lucruri ca mai sus.

Daca în plus, nu ştii să foloseşti nici cratima, sau nu îţi place să foloseşti punctuaţia de nici un fel, te poţi numi dublu-analfabet.

Campania “Scrie corect, sau esti analfabet!”

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu injur, la adresa aceste-i directive, doar intreb:

De unde a aparut adversitatea aceasta fata de limbajul de iRC?

Din putinele zile in care, chiar am mers, la scoala (indiferent care) stiu ca acest limbaj de iRC sau miRC, a ajuns un dialect. Dialect al limbii Romane, aparut din motive pur thenice. Poate ca "dialect" este prea mult spus, dar "regionalism" ar fi acceptabil.

Internet-ul a ajuns la noi, in tara, cu mult inaintea tastaturilor Romanesti, si CP8850 sa implementat abea la finalul anilor '90.

Acest regionalism, s-a impamantenit foarte bine, de la Internet-Cafe (iRC) pana la utilizatorul de acasa.

Anglonisme... care sunt aporape la fel de "urate" (verb):

Administrare ciclism.ro organizare, feedback, reguli, team-manager si linkuri

Din pricina limbii engleze, sau anglo-americane-i, au aparut aceste aliasuri ale diacriticelor.

Eu nu folosesc diacritice, in primul rand pentru ca sunt "educat" pe o tastatura US-104, iar diacriticele care ar aparea la schimbarea layout-ului, tastaturii, ar elimina si schimba locul unu-i numar de caractere de care nu ma pot lipsii. Alfabetul romanesc are cateva litere in plus fata de tastaturile "qwerty" .

Acum, nu toata lumea se poate scuza cu faptul ca "pe vremuri era altfel" si stiu ca regretatul Dom' Pruteanu s-ar zvarcoli in mormant, la citirea une-i expresii de genu:

"Sa shtii k ieri ma prins plolitzaiu, shi mi-a ars o amenda k n'am dat prioritate pe giratoriu' "

Dar, la auzul aceste-i expresii? Poentru ca, in fine, se incearca respectarea limbii Romane, vorbite, cu aceste aliasuri (alt anglonism, si asta)

Mai zic de un motiv de evitare a diacrticelor, si am tacut:

ai zis:

douã

Constiinta imi spune ca acolo e o vocala, dar vad pe ecran doua carcactere, in locul une-i vocale: un "Ã" si un "£"

Sal'tare, si succes in continuare :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca ai remarcat ca nu am obligat pe nimeni sa foloseasca diacritice.

Argumentele tale sunt corecte.

Nici eu nu folosesc diacritice cand scriu articole tocmai din aceleasi motive (este posibil ca anumite persoane sa nu reuseasca sa le citeasca).

La subiectul k, sh, tz pot spune doar atat:

Nu kred ka este mai greu sa foloseshti litera "c" in loc de "k". In akest fel keilaltzi o sa intzeleaga mai ushor ke ai avut de spus.

Aceasta teorie cu "dialectul" impamantenit si considerat regionalism mi se pare o aberatie.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iti voi raspunde pe scurt.

Nu am spus nicaieri ca este obligatoriu sa folositi diacritice, doar am recomandat acest lucru. Sa nu uitam totusi ca schemele romanesti pentru tastaturile qwerty circula pe internet de ceva vreme (vezi Secarica), asadar lipsa tastaturilor dedicate nu mi se pare un motiv serios pentru a scrie cu sh, k, tz etc.

In alta ordine de idei, dialectul IRC nu este recunoscut in mod oficial de catre Academia Romana si nici nu este prezent in cartile de gramatica, asadar nu ne simtim obligati in niciun fel sa permitem folosirea acestuia pe forumul ciclism.ro :).

In final, o comparatie:

- si crede-ma ca este mult mai usor sa citesti ce am scris acum

vs

- shi credema ca este mult mai ushor sa cititzi ceea ce am skris eu akum.

Later edit: acum am observat ca a raspuns si Ovidiu, dar voi lasa si acest post pentru ca mesajele se completeaza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

limba romana este o limba plina de vocale. pot sa spun ca este chiar o scriere rotunda.

in momentul in care bagi la inaintare o gramada de "k", "z", "j" efectul este derutant. Din "citire" ajungi la "traducere si adaptare".

pe mirc se foloseau aceste prescurtari pentru viteza. Pe forum, nefiind un concurs de "cine scrie mai repede" rostul prescurtarilor este nul.

plus ca printre acele scrieri de mirc apar situatii penibile gen "oo" in loc de "u". Aici nu mai este vorba de scriere rapida, ci de "jmecherie". sau prostie, in cazul "te poop", care in engleza inseamna ceva total diferit de ceea ce se vrea

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar atat de "departe" nici eu nu am mers, adica sa inlocuiesc in vre-o situatie, litera "C" cu "K". Asta mi se pare, de-a dreptul, absurd.

Cazurile observate de mine, fie in cadrul IM-urilor, fie in altele, erau doar de inlocuire a diacriticelor, si atat. Litera "k" penrtu ca este pronuntata "ca" de la "cappa" (corect e kappa, stiu) e utilizata pentru a inlocui prepozitia "ca" (sau doar silaba, pentru cazul in care e in cuvantul "acasica" ) in cuvinte ca "dadaca" sau sa prescurteze prescurtarea (culmea) expresie-i "OK"

Nu militez in vre-un fel, pentru adoptarea aceste-i alternative pseudogramaticale.(nicaieri) dar sunt curios, pentru ca mi se pare destul de subiectiva situatia. Poate e doar conservatoare, si eu sunt subiectiv...

Sper sa nu sar calul, si sa nu supar, dar subiectul imi pare foarte, dar foarte, interesant.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar atat de "departe" nici eu nu am mers, adica sa inlocuiesc in vreo situatie, litera "C" cu "K". Asta mi se pare, de-a dreptul, absurd.

Totusi, o serie de oameni persevereaza :mrgreen:.

Nu militez in vreun fel, pentru adoptarea aceste-i alternative pseudogramaticale.(nicaieri) dar sunt curios, pentru ca mi se pare destul de subiectiva situatia. Poate e doar conservatoare, si eu sunt subiectiv...

Nu este o atitudine conservatoare cat o dorinta de a pastra o "stare de normalitate" exprimata printr-o scriere cat de cat corecta (nu toti suntem Pruteanu, Creanga, Eminescu, Slavici), ingrijita, o stare pentru care au militat o serie intreaga de oameni de-a lungul istoriei limbii. Pana la urma, daca haina face pe om, de ce nu si scrisul acestuia sa contribuie la imaginea acestuia?

Acum urmeaza parerea subiectiva: nu am nimic impotriva introducerii de noi termeni in limba romana, pentru ca ea evolueaza in mod continuu, dar nici sa te apuci sa o reduci la un limbaj tehnic, total aiurea si fara nici o baza solida. Spre exemplu, probabil ai auzit ca la Bacalaureat (examenul vietii!) au fost scosi din programa Ion Creanga, Eminescu (sau daca a mai ramas ceva, e total ciuntit) si alti scriitori consacrati. Au fost introduse raportul tismaneanu (scris voit cu litera mica) si alte dracii de genul asta pe ideea "elevii romani nu are nevoie de cultura literara, ei are nevoie de realitate". Sincer, pentru asta i-as trimite la o plimbare lunga pe soare.

Sper sa nu sar calul, si sa nu supar, dar subiectul imi pare foarte, dar foarte, interesant.

Nu sari calul, ai reusit cu succes sa ma prinzi in discutie :mrgreen:.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu sunt foarte "impotriva" folosirii "limbajului de cartier" pe internet, mai ales pe blog-uri si forumuri (da, inca doua "anglonisme", da ce sa le facem, nu prea se pot traduce).

Un motiv foarte serios ca sa nu se scrie cu "dialect de IRC" este ca sunt multi utilizatori straini (sau care stiu doar putina romana) care citesc acest forum si daca posturile sunt pline de sh, tz, k, ... nu vor intelege chiar nimic (plus ca nici programele/site-urile de traducere nu vor functiona :-P).

Referitor la diacritice, eu in general nu le folosesc pentru ca nu in toate browserele apar corect. Nu zic ca intr-un document DOC sau PDF nu folosesc diacritice ci doar ca pe net prefer sa nu folosesc diacritice.

cum ar zice americanu : "Just my 2 cents" ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, stiu, si traim in "Roumania", cu capitala la "Bucharest".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Romania? I don't know what it is... aaa.. i know, i know... black people, Italy, of course! get the f**k out of my face!

Share this post


Link to post
Share on other sites

La subiectul k, sh, tz pot spune doar atat:

Nu kred ka este mai greu sa foloseshti litera "c" in loc de "k". In akest fel keilaltzi o sa intzeleaga mai ushor ke ai avut de spus.

.

Da asa e , in loc de "şi"(si) scriu "shi" care are trei litere in comparatie cu "si" care are doua , scriu "yo" in loc de "eu" care au tot doua litere , "k" in loc de "c" si mai folosesc "k" in loc de "bine" , "tz" in loc de "ţ"(t) care are o litera in comparatie cu "tz" care are doua , si etc

Share this post


Link to post
Share on other sites

He-he-he...

Tocmai mi-a picat fisa, cu exprimarea aia, "K" in loc de "C". "J" in loc de "i" sau mai stiu eu ce.

Aia nu vine neaparat de pe mIRc, nici de la lipsa CP8850 (sau 8856-6), ci mai degraba de pe Y!messenger, si tare mi-aduce aminte de vechea pasareasca, care devenise populara prin anii 80-90.

De la scrisul si vorbitul invers (srevni) pana la pasareasca in toata regula.

Scopul, e si el evident.

Share this post


Link to post
Share on other sites

He-he-he...

Tocmai mi-a picat fisa, cu exprimarea aia, "K" in loc de "C". "J" in loc de "i" sau mai stiu eu ce.

Aia nu vine neaparat de pe mIRc, nici de la lipsa CP8850 (sau 8856-6), ci mai degraba de pe Y!messenger, si tare mi-aduce aminte de vechea pasareasca, care devenise populara prin anii 80-90.

De la scrisul si vorbitul invers (srevni) pana la pasareasca in toata regula.

Scopul, e si el evident.

ai perfecta dreptate, scrisul vine de pe messenger din prea multa comoditate, din lenea de a scrie toate literele, si eu mai scriam asa recunosc, dar mi-am dat seama singur ca sunt penibil :oops:

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu zic sa va mai dau o idee de unde provine treaba cu k in loc de ca. eu cred ca avut o crestere odata cu aparitia mai multor telefoane mobile printre tineri. acu cativa ani nu erau asa multe oferte pt SMS uri gratuite si alte minute incluse si .... fiind doar 150 caractere disponibile pt un mesaj incerci sa compactezi cat poti acolo, ca destinatarul sa primeasca mai multe info, cu toate ca ii ia de 2 ori mai mult timp sa inteleaga cuvintele :) , nu ?

*da, si eu am un defect (pe langa diverse greseli, ce mi-o mai scapa). nu prea scriu cu litera mare la inceput de propozitie si prin alte parti. shift-ul imi solicita prea mult degetul mic si apoi nu ma mai pot folosi asa bine de el sa ma tin de ghidon :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ma bag in argumente pro si contra, vreau doar sa va atentionez in ceea ce priveste initiativa/ sloganul/ semnatura adoptata de multe persoane pe aici pe forum:

Campania "Scrie corect, sau esti analfabet!"

Nu stiu sa va zic sigur regula, dar inainte de ”sau” nu se pune virgula in cazul de fata. (nu ma refer la fata opusul unui baiat, ci la fatza).

Mea culpa în cazul în care mă înșel, însă nu cred că e cazul.

Cu umilință,

minieu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domnule , va multumim pentru intentia de a ne corecta, dar acea virgula a fost pusa intentionat dintr-un motiv sau altul.

Va multumim inca o data pentru interesul acordat ;-).

Asta a fost postat in topicul campaniei ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum îmi dau seama că nu e decât o glumă care nu poate fi luată în serios.

Administratia ciclism.ro a lansat o campanie umanitara pentru ajutorarea mai multor persoane de pe acest forum”.

bine că nu și-a propus și să le aducă electricitatea în peșterile lor de unde stau și scriu mesaje analfabete. de ce nu, la urma urmei?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exact, de ce nu, la urma urmei? Putem lansa si campania Salvati guzganii folositi la scrierea analfabeta, ne dam bine cu mediul in felul asta (daca nu au curent, trebuie sa foloseasca ceva sa aiba energie, nu?)

Si nu, campania nu e nici o gluma.

Alte probleme legate de subiect?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sper ca aceasta campanie sa sensibilizeze si pe "mancatorii de i" care in frunte cu Ovidiu (nimic personal) am observat ca uita sa foloseasca acel "i" pt pers. a 2-a sg "stii", "fii", "vii" etc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mea culpa:mrgreen:

Recunosc ca este o boala veche:cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interviu cu filologul Rodica Zafiu despre cuvinte la moda, snobism si clisee

La ce bun oamenii competenţi în vorbire şi în scriere, în aceste vremuri?

După etapa tulbure în care era important să spui primul, cel mai repede, oricât de prost, ceva, va reveni o stare a concurenţei fireşti. Şi atunci modul în care vei spune ceva va conta. Sigur că avem nemulţumiri când vedem că ajung în posturi de conducere oameni care nu ştiu să vorbească. Dar, când piaţa va fi saturată, cel care ştie să vorbească, vorbitorul cel mai competent, va avea avantaje. Pe cine aţi alege dintre doi oameni aparent egali, în situaţia în care unul are un CV cu greşeli de exprimare sau de scriere?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.