Sign in to follow this  
piratu

O noua era in ciclism ?

Recommended Posts

Vreau sa aflu si parerile voastre despre urmatoarea idee.

E tot mai clar ca ProTurul a reusit sa modifice intr-o mare masura profilul cilistilor din pluton. Anul trecut doar Di Luca a surprins reusind victorii si clasari foarte bune in clasice cat si in turul Italiei. Anul acesta insa, se pare ca mai toti ciclistii importanti pentru clasamentele generale in marile tururi si-au bagat coada si in cursele mai mici si chiar si in clasice. Sa va dau cate exemple:

1. Valverde: castigator a 2 clasice importate Sageata Valona si Liege-Bastogne-Liege plus un inceput de sezon foarte puternic in curse pe etape din Spania.

2. Cunego: a terminat Liege-Bastogne-Liege in primul grup asta intamplandu-se cu doar 2 saptamani inainte de inceperea turului italiei plus si in cazul lui un inceput de sezon destul de puternic in care nu a participat doar ca sa inghita kilometri la unele curse.

3. Landis: eu cred ca americanul este un candidat serios la top 5 in turul Frantei. Cu toate acestea a avut un maxim de forma in luna martie cu victorii in turul Georgiei si Paris Nice

4. Boonen: cazul lui e unul mai aparte. Bonen castiga si sprinturi masive ale plutonului concurand cu succes cu sprinteri pur sange ca Petacchi, McEwen dar in acelasi timp este si un favorit in curse clasice grele gen Turul Flandrei, Paris Roubaix curse care in mod normal nu sunt accesibile sprinterilor.

Armstrong ne-a aratat ca daca vrei sa castigi o cursa de o zi sau o cursa pe etape atunci este neaparat necesar sa iti faci programul in asa fel incat sa atingi varful de forma in acea cursa. Eu credeam ca toti ciclistii ii vor urma exemplul cel putin anul trecut [toti minus DiLuca] si acum 2 ani majoritatea au incercat sa il imite. Ma intreb si va intreb de ce anul acesta uni din pesti mari ai plutonului se implica in curse neinteresante pentru ei?

Raspunsul meu este existenta ProTur. Cred ca toti incearca sa obtina cat mai multe puncte pentru ei si pentru echipelor lor. Sigur veti spune ca nu exista un sistem de retrogradare, ca nu sunt recompense mari pt castigarea ProTur. Asa este, dar parerea mea e ca echipele,obligate sa participe in toate cursele nu se pot face de ras peste tot, nu le-ar conveni sponsorilor.

O alta explicatie ar putea fi si faptul ca noua generatie de ciclisti este una cu ciclisti mai completi, cu ciclisti buni pe diferite terenuri, voi ce spuneti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iti dai seama ca orice am spune ar fi doar speculatii.

Tot ce ai scris mai sus poate fi corect, oricare dintre variante.

Inclin sa cred ca aparitia Pro Tour este cea mai buna explicatie.

Se transmit tot mai multe curse la Tv si sponsorul vrea sa iasa in fata. Este riscant sa te axezi pe castigarea unui mare tur. Daca pierzi ratezi un sezon si anul urmator sponsorul spune ca nu mai da banul(teoretic).

la faza cu ciclistii mai completi ma abtin...

Pana se va naste un alt Mercx va mai trece ceva timp.

Eu zic ca putem discuta tot sezonul asta pe marginea acestui subiect si in toamna tragem linie si o sa vedem cum stau lucrurile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Traian...in stiulu clasic...scurt si la obiect

Pai argumenteaza moshule..ca asa sa fi de acord e usor. Parerea ta este ca parerea noastra este cea mai buna? http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

SUnt de acord ca aparitia pro-tourului a adus un "vant de schimbare" in ciclism. Desi relatiile cauza-efect sunt destul de de confuze, cel putin pentru mine, la o privire generala nu poate sa nu se observe, de exemplu, o crestere a calitatii plutonului in Giro.

Treaba cu implicarea ciclistilor de mari tururi in clasice e totusi mai veche decat Pro-tour din cate imi amintesc eu. In 2004 Cunego castiga Turul Lombardiei si in 2003 Armstrong esua in Liege-Bastogne-Liege unde se impunea Hamilton in fata lui Mayo (primele exemple care mi-au venit in minte)

Dar dincolo de asta, poate ar trebui sa discutam si de efectele negative.

Curse precum Saptamana Catalana sau Turul Aragonului au disparut pentru ca, ramanand fara participarea unor echipe mari care s-au hotarat sa se concentreze pe cursele de Pro-tour, au ramas in consecinta si fara sponsori....Turul Germaniei si Turul Poloniei de exemplu mi se pare ca au fost putin "umflate" fara temei la statutul de curse Pro Tour. Poate pe criterii organizatorice, financiare, sau geopolitice, dar nu pe criterii de traditie. Ori, ciclismul e un sport unde traditia (imi place sa cred) ca e inca mai presus de multe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce as putea argumenta in plus? Fiecare cursa profesionista e un nou argument...adik vorba aia..Valverde e primu spaniol care castiga Liege Bastogne Liege si astept sincer cu nerabdare Giro pentru ca am senzatia ca va fi cel putin la fel de spectaculos ca anul trecut. Mai asteptam si constatam adevaratul sens al schimbarii http://www.ciclism.ro/forums/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Bafta in continuare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this